zaterdag, 6. oktober 2007 - 21:43

Back to the Future: onderwijstentoonstelling in stadhuis

Assen

In het stadhuis van Assen is met ingang van maandag 8 oktober een tentoonstelling ingericht over 10 jaar onderwijshuisvesting in Assen. Hoe zag het onderwijs er vroeger uit? En de schoolgebouwen? Hoe was het, hoe is het en hoe wordt het? Tien jaar onderwijshuisvesting is aanschouwelijk in beeld gebracht.

In 1997 werd onderwijshuisvesting van het Rijk overgeheveld naar de gemeenten. Direct daarna werd de gemeente overspoeld met aanvragen van scholen. In die eerste periode heeft de gemeente vanwege de beperkte middelen voornamelijk brandjes kunnen blussen. In 2004 is in overleg met de scholen beleid geformuleerd en afgesproken dat in een periode van 10 jaar een inhaalslag wordt gemaakt op het gebied van de huisvesting.

De eerste resultaten hiervan zijn zichtbaar. Voor een aantal scholen is nieuwbouw gerealiseerd. Andere schoolgebouwen en sportaccommodaties zijn gerenoveerd en verbouwd. Voorbeeld is de nieuwbouw voor De Meander en De Boei in combinatie met de Pittelohal, De Vrije School, Kloostertuin, obs Kloosterveen, De Componist en De Timp.
Bij ieder project wordt gezocht naar mogelijkheden om het gebouw meerdere bestemmingen te geven. Hierbij worden op één locatie meerdere functies voor het onderwijs, de buurt en/of het verenigingsleven samengebracht.

Tot circa 2015 heeft Assen nog veel op stapel staan. Veel oude schoolgebouwen zullen in die periode worden vervangen door nieuwbouw. Andere schoolgebouwen worden verbouwd of gerenoveerd.

Deze reis door de tijd is te zien bij de tentoonstelling ‘Assen timmert aan de weg met onderwijs’ vanaf 8 t/m 19 oktober op het stadhuis.
Provincie:
Tag(s):