donderdag, 26. april 2007 - 13:23

Basisschool kinder Going Global

Groningen

Schoolkinderen van drie verschillende Groningse basisscholen voeren actie tijdens de Global Campaign for Education (GCE). Op donderdag 27 april zullen ze ballonnen oplaten en hun handtekening zetten op een enorme wereldbol. Dit allemaal als symbolische ondersteuning van kinderen in ontwikkelingslanden die niet naar school kunnen.

Van 23 tot en met 27 april 2007 vindt de jaarlijkse internationale Onderwijsactieweek van de GCE plaats met als thema, Onderwijs is een mensenrecht. Hiervoor komen tijdens deze week wereldwijd duizenden kinderen in actie, en dus ook in Groningen. Kinderen van de Dom Helder Camara, de Montessorischool en De Akker gaan een enorme wereldbol door de straten van Groningen rollen en zetten er uiteindelijk hun handtekening op. Uiteindelijk gaat de wereldbol, met alle kinderhandtekeningen, begin juni naar de G8 in Berlijn om bij de wereldleiders de roep om onderwijs wereldwijd kracht bij te zetten.

Al eerder hebben de schoolkinderen les gehad in ontwikkelingssamenwerking en speelden ze het Grote Allemaal Naar Schoolspel. Dit is een soort Triviant, waarmee kinderen spelenderwijs leren welke obstakels en tegenvallers leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden moeten overwinnen om naar school te kunnen.

De Onderwijsactieweek van de GCE werd maandag 23 april geopend in Den Haag, in het bijzijn van HKH Prinses Laurentien der Nederlanden en Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders. De GCE voerde deze week ook actie met schoolkinderen in Eindhoven en Lelystad en gaat morgen nog langs bij basisscholen in Hilversum. De actie is belangrijk, omdat met goed onderwijs meisjes en jongens in ontwikkelingslanden veel betere kansen hebben op een menswaardig bestaan. 80 miljoen kinderen, vooral meisjes, gaan nog steeds niet naar school. Met de onderwijsactieweek zet de GCE dit probleem opnieuw op de agenda.
Provincie:
Tag(s):