woensdag, 11. april 2007 - 16:35

Bavianen komen weer tot rust

Emmen

Het lijkt erop, dat de rust aan het weerkeren is in de kolonie mantelbavianen. De apen wandelen wat meer ontspannen over de rots, ze kijken zelden meer angstig richting savanne en ze gaan ’s nachts weer naar hun binnenverblijf. Toch is de angst niet helemaal verdwenen.

’s Nachts maken de bavianen maar gebruik van een klein deel van hun nachtverblijf om te rusten. Uit het andere deel halen ze wel de lekkere hapjes weg, maar ze slapen er niet. Dat doen ze nog steeds dicht bijelkaar in een ruimte vlak bij de uitgang.

Overdag op het eiland ziet het er niet meer zo panisch uit. Sommige bavianen liggen ontspannen op de rotsen, anderen zijn druk aan het vlooien. De jongere aapjes spelen weer. De volwassen apen paren ook weer regelmatig. Dat is een activiteit die bavianen doorgaans heel veel laten zien, maar waar de afgelopen week maar weinig van kwam. Het grootste deel van de dag blijven ze op de rotsen, maar ze komen ook steeds vaker op het zandige gedeelte. Daar eten ze van het lekkers, dat de verzorgers er verstopt hebben, maar gaan daarna toch weer terug naar de veiliger rotsen.

Het is nog steeds niet duidelijk wat de oorzaak kan zijn geweest. Geen suggestie verklaart waarom alleen de bavianen zo bang zijn geworden en waarom het de afgelopen tien jaar niet heeft plaatsgevonden. Gelukkig lijkt het erop, dat de paniek voorbij is en de bavianen weer gewoon bezig gaan met eten, spelen, paren, krijsen, vechten, kortom normaal bavianengedrag.
Provincie:
Tag(s):