donderdag, 18. oktober 2007 - 23:47

Behoud van een historisch stuk Sittard

Sittard

Woensdag 17 oktober openden de gemeente Sittard-Geleen en ZO Wonen de Gemmatuin. Deze tuin is gelegen in de voormalige Kloostertuin van het Gemmaklooster in Sittard en heeft een openbaar karakter.

Enige tijd geleden ontwikkelde ZO Wonen en bouwde Laudy in de Kloostertuin van het voormalige Gemmacomplex een aantal koopwoningen, genaamd Gemmahof. De Stichting Behoud Kollenberg attendeerde ZO Wonen op het feit dat er in de kloostertuin een aantal bijzondere en zeldzame bomen groeiden, namelijk ‘de pimpernoot’ of wel rozenkransboompjes. Van de nootjes van deze boom maakten de Zusters Passionistinnen van het klooster vroeger rozenkransen. Deze verkochten zij aan bezoekers van het klooster en de kapel.

Door de bouw van de woningen en de reconstructie van de tuin dreigden de bomen te verdwijnen. ZO Wonen heeft er samen met de stichting behoud Kollenberg voor gezorgd dat de bomen, tijdens de bouw, gespaard bleven. Ook de kapel van het klooster blijft in gebruik en is daartoe onder gebracht in een aparte Stichting. De Stichting Gemmakapel heeft de zorg en het beheer van de kapel overgenomen van de Zusters Passionistinnen.

De rozenkransboompjes hebben weer een mooie plaats gekregen in de nu openbare Gemmatuin.

Tijdens de feestelijke opening van de Gemmatuin werd de tuin overgedragen aan de bewoners en de gemeente Sittard-Geleen. De gemeente gaat de tuin beheren en onderhouden.

De gemeente en ZO Wonen zijn van mening dat een prettige woonomgeving niet alleen bepaald wordt door woningen, maar ook door de omgeving. Daarom investeert de wooncorporatie in deze openbare tuin. Het is vrij uniek dat een woonmaatschappij, vooral verantwoordelijk voor het bieden van mogelijkheden tot huisvesting, een openbare tuin aanlegt.

De tuin is voor iedereen toegankelijk. Men kan er rustig op een bankje gaan zitten of gewoon genieten van een stukje historie in hartje Sittard.
Provincie:
Tag(s):