dinsdag, 30. oktober 2007 - 18:45

Bekendmaking uitslag EKO-tellingen 2007

Amsterdam

Op dinsdag 6 november maken Milieudefensie en Solidaridad de uitslag bekend van een landelijk onderzoek naar de beschikbaarheid van biologische en Fair Trade-producten in de supermarkten. De resultaten, geordend per provincie en plaats, staan vanaf negen uur ’s ochtends op de website van Milieudefensie. Om 11.00 uur worden de EKO- en Fair Trade-awards 2007 uitgereikt aan de bedrijfsleiders van de winnende supermarktfilialen.

De afgelopen weken hebben 140 vrijwilligers van Milieudefensie en Solidaridad in 455 supermarkten het aanbod van biologische en Fair Trade producten onderzocht. Dit is de tiende keer dat Milieudefensie deze jaarlijkse EKO-tellingen uitvoert. Naast de biologische producten zijn dit jaar zijn voor de tweede keer ook alle fair trade-producten in het supermarktschap geteld.

Milieudefensie en Solidaridad zijn ervan overtuigd dat een ruim aanbod cruciaal is voor een groeiende verkoop van biologische en Fair Trade producten. Met de tellingen houden de organisaties de vinger aan de pols van de supermarkten. De tellingen van vorig jaar lieten zien dat de prijsoorlog bij veel supermarktketens leidde tot een verkleining van het assortiment biologisch. Met gemiddeld 58 producten was het aanbod het laagst in zeven jaar.

Biologische landbouw produceert lekkere producten, zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest, gentechnologie of dierenleed. Om meer boeren te stimuleren schoon te produceren is het belangrijk dat de afzet groeit. Fair Trade-producten zijn onder eerlijke voorwaarden gekocht in ontwikkelingslanden. Producenten krijgen een prijs die hen in staat stelt te investeren in kwaliteit en verbetering van leefomstandigheden.
Categorie:
Tag(s):