woensdag, 14. februari 2007 - 18:17

Bende opgepakt voor heling en omkatten scooters

Hoofddorp

Een speciaal rechercheteam van de politie in Haarlemmermeer heeft met succes een onderzoek afgesloten tegen een helerbende. De dertien jongens die er deel van uitmaakten, werden de laatste weken aangehouden. De laatste arrestatie vond maandagmorgen plaats. Dit heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

Het dertiental wordt er van verdacht twintig gestolen bromscooters uit Haarlemmermeer en Amstelveen te hebben omgekat en verhandeld. De verdachten zijn tussen de 17 tot 25 jaar en komen allen uit Hoofddorp. De piek van hun verkoopactiviteiten lag tussen juni en oktober 2006.

Naar aanleiding van een onderzoek door een politieanalyst nam het rechercheteam in november de groep onder observatie. De eerste verdachte werd op 30 januari aangehouden. De groep kende niet echt een leider.

Bijna alle verdachten waren bekenden van de politie. In de verhoren ontkennen zij categorisch hun betrokkenheid. De recherche heeft inmiddels echter in twintig helingzaken voldoende bewijs verzameld om de groep strafrechtelijk te vervolgen.

Veel tweewielers kwamen via internet terecht bij mensen die te goeder trouw waren. Naar schatting heeft de bende de maatschappij benadeeld voor een bedrag van ongeveer 50.000 euro. Het is nog niet achterhaald wat de handel de bende heeft opgeleverd en wat zij deed met dat geld.

Bij enkele verdachten wordt een ontnemingsprocedure gestart. Zo zal er onder andere een auto in beslag worden genomen om de benadeelden enigszins schadeloos te kunnen stellen. Ook wordt onderzocht of leden van de bende ten onrechte uitkeringen kregen.
Provincie:
Tag(s):