woensdag, 15. augustus 2007 - 23:05

Benutte penalty beslist Ajax-Slavia in voordeel Tsjechen

Slavia Praag heeft woensdagavond voor een fikse domper in Amsterdam gezorgd. De Tsjechen boekten een 1-0 overwinning tijdens het eerste duel in de derde ronde van Champions League.

De eerste helft tussen Ajax en Slavia Praag was weinig spectaculair. De thuisploeg speelde onrustig en wist niet te overtuigen. De gasten uit Tsjechië kwamen daardoor amper in de problemen. De grootste kans was er nog voor Johnny Heitinga. De verdediger schoot (vanuit buitenspelpositie) via de handen van doelman Martin Vaniak tegen de paal.

Nieuweling Luis Suárez kreeg na een kwartier spelen eveneens een dot van een mogelijkheid. De Uruguyaan raakte een voorzet bij de tweede paal echter helemaal verkeerd. Slavia Praag werd na een half uur spelen pas voor het eerst gevaarlijk via Petr Janda. Maarten Stekelenburg behoedde Ajax, met een bekwame redding, voor een achterstand.

Na een uur spelen kreeg Ajax de uitgelezen kans om op voorsprong te komen. Een schot van Kennedy Bakircioglu werd door Vaniak tot hoekschop verwerkt. Ajax kreeg vervolgens van scheidsrechter Meyer een penalty, omdat Suárez tijdens de corner die volgde bij de tweede paal onderuit werd getrokken. Klaas-Jan Huntelaar schaarde zich vervolgens achter de bal, maar de spits zag zijn pingel gekeerd worden door wederom Vaniak.

Vijf minuten later kreeg Ajax weer een riante mogelijkheid. Suárez bleef een-op-een met Vaniak niet koelbloedig genoeg. In de 74ste minuut gaf de Duitse leidsman een penalty aan Slavia, nadat Urby Emanuelson zijn Tsjechische opponent onderuit had getrokken. David Kalivoda deed wat Huntelaar eerder had nagelaten: 0-1.

Ajax probeerde nog wat te forceren via de verse krachten Ismael Urzaiz en Jeffrey Sarpong, maar de routinier en de jongeling konden het verschil niet maken. Door het verlies moet de formatie van trainer Henk ten Cate over twee weken (29 augustus, red.) vol aan de bak in Praag.