dinsdag, 10. juli 2007 - 20:29

Berend Botje even thuis

Zuidlaren

Berend Botje is de komende zomermaanden thuis in Zuidlaren. Het bekende beeld van de Drentse zeeheld is te bezichtigen in een etalage van de plaatselijke drogist aan de Stati-onsweg.

Het was in eerste instantie de bedoeling het pas gerestaureerde beeld van Berend Botje in de opslag te plaatsen, waar het kon wachten op het vervaardigen van een replica. De gemeente Tynaarlo wilde echter toch tegemoet komen aan de dringende wens van de inwoners en ondernemers van Zuidlaren het beeld in de zomer in het zicht te plaatsen voor toeristen en inwoners van het dorp.

Voorwaarde voor de gemeente was dat het beeld ergens binnen zou kunnen staan, op een plek waar het publiek niet direct toegang tot het beeld heeft, maar waar het toch voor iedereen goed zichtbaar is. Berend Botje is immers net gerestaureerd en de kans op beschadiging is, gezien het kwetsbare materiaal, zeer groot.

De etalage van de drogist in het centrum van het dorp bood uitkomst. Met man en macht heeft de gemeente het ruim 150 kilo wegende beeld er afgelopen vrijdag naar toegebracht.

Berend Botje verblijft tot en met september in de etalage. Daarna vervaardigt Museumtechnische Werken op basis van het origineel een bronzen replica. Eind dit jaar begin, volgend jaar gaat Berend Botje vervolgens naar zijn vaste, nieuwe huis: molenmuseum De Wachter. De bronzen replica komt op de plek te staan waar Berend Botje altijd heeft gestaan: aan de Stationsweg tegenover de Rabobank. Zo blijft Berend voor het dorp Zuidlaren behouden.
Provincie:
Tag(s):