donderdag, 6. september 2007 - 20:40

Bergse Binnenstad 2 jaar de beste!

Bergen op Zoom

Bergen op Zoom mag twee jaar lang de titel Beste Binnenstad van Nederland dragen. Dat is vanmiddag door staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken bekendgemaakt. De bekendmaking ‘Beste Binnenstad’ maakte onderdeel uit van de manifestatie Detailhandel & Bereikbaarheid van het Platform Detailhandel Nederland in het Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Bergen op Zoom ging aan de haal met de titel Beste Binnenstad in de categorie middelgrote steden en liet mede-finalisten Meppel en Hoorn achter zich. In de categorie grote steden won Arnhem het van Nijmegen en Eindhoven.

Eerder vielen in de categorie middelgrote steden (minder dan 70.000 inwoners) al de genomineerde steden Oosterhout, Woerden, Elburg en Terneuzen af. Dertien middelgrote plaatsen hadden zich aangemeld.
Bergen op Zoom won de titel volgens het juryrapport omdat “Bergen op Zoom een in het verleden genegeerde historische stad was maar die tegenwoordig bruisend, interessant en mooi genoemd kan worden�.

Burgemeester Han Polman: “jongens, het is gelukt! Hier staat een trotse burgemeester. Het is heel bijzonder dat we deze titel binnen hebben gehaald. Door liefde en trots voor onze stad, zijn we zo ver gekomen. De nominatie alleen heeft al voor een positief effect gezorgd�. En passant nodigde burgemeester Polman iedereen uit om vooral naar Bergen op Zoom te komen en in het bijzonder naar Baselius, het historische spektakel van Bergen op Zoom.

De Bergse afvaardiging, uitgedost in t-shirts met de tekst: ‘we zijn bij de laatste drie, we gaan voor goud’, zong na de bekendmaking spontaan: ‘Het leven is goed in ons Bergen op Zoom’.

De binnensteden zijn beoordeeld door een jury, die bestaat uit deskundigen uit het bedrijfsleven en de ministeries van Economische Zaken, Justitie, VROM en Verkeer en Waterstaat. Zij hebben onder meer gekeken naar veiligheid, bereikbaarheid, netheid en hebben de stad zowel vanuit het gezichtspunt van de consument als dat van de winkelier bekeken.

Om de overwinning te vieren houden de leerlingen van de Sancta Mariaschool (de basisschool in de binnenstad) vrijdagochtend een ballonnenwedstrijd. Om 11.00 uur gaan op het Sint Josephplein een paar honderd gouden ballonnen de lucht in met de tekst Bergen op Zoom Beste Binnenstad. De bedoeling is dat De Peperbus, zoals de toren van de Gertrudiskerk op de Grote Markt in de volksmond heet, wordt uitgedost met een rozet.
Provincie:
Tag(s):