maandag, 10. september 2007 - 16:56

Bestemming Nederland De Achterhoek op RTL4

Achterhoek

Op zaterdag 15 september is de Achterhoek op TV. Het programma ‘Bestemming Nederland’ van RTL4 biedt dan in een klein half uur een kennismaking met het westelijke deel van de streek. De uitzending is om 18.55 uur. In de uitzending lopen drie verhaallijnen door elkaar.

Stella Gommans gaat met de familie de Heij uit Harderwijk, die bivakkeren op Landal Stroombroek, op pad in de gemeente Montferland. Mariska van der Kolck laat haar vrienden overkomen en laat hen ontdekken dat een vakantie in de Achterhoek onverwacht uitdagend is. ABT medewerkster Margreet van Zuiden laat Eric Bouwman ‘op verhaal komen’ in de Achterhoek.

Stella Gommans brengt met de kinderen een bezoek aan het Land van Jan Klaassen in Braamt. Een grote binnen- en buitenspeelpark, supervermaak voor kinderen tot een jaar of 8. Ook gaat het gezin naar kasteel Huis Bergh, een imposant kasteel vol met kostbare kunst, maar ook leuk voor kinderen. Want jongens kunnen hier tot ridder worden geslagen en als meisje kun je hofdame worden. Waaghalzen vader en zoon de Heij leven zich tevens uit op de kabelwaterskibaan op recreatieplas Stroombroek.

Dat het Montferland een spannend gebied is om actief eropuit te trekken blijkt wel uit de beelden van Mariska en haar vrienden tijdens het mountainbiken in het Bergherbos, het decor van de Wereldkampioenschappen mountainbiken in 2006. Daarna is het ontspannen in Hanzestad Zutphen. Honderden oude gebouwen, een winkelcentrum in kronkelige straatjes met tal van speciaalzaken en een ‘fluisterboot’ over de rivier de Berkel door de stad.

De Achterhoek leent zich geweldig om met de fiets of lopend eropuit te trekken. Eric Bouwman heeft het aan den lijve ondervonden. Met behulp van de Toeristisch Overstappunten (TOP’s) leidt Margreet hem rond in het stadje Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland. Heel bijzonder is een tocht per authentieke koets langs de kastelen rond Vorden. Een van de bekendste dichters van ons land, Staring, is afkomstig uit de Achterhoek. Met name rond Lochem is veel gedaan om zijn erfgoed te bewaren. Ze nemen een kijkje bij de Staringkoepel aan de rivier de Berkel. Ze komen er met een bijzonder trek-pontje over het water.

Het programma wordt de dag erna herhaald, maar dan ’s morgens om 9.35 uur, beide keren op RTL4. Ook die uitzendingen gemist? Dan is er nog kans om te kijken naar RTL8. Daar wordt het programma de hele week ’s morgens om 10.45 uur herhaald. Ook op internet is na de uitzending (een deel van) het programma te zien: www.bestemmingnederland.nl

Het programma is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Provincie Gelderland, Landal Stroombroek, hotel Bakker, de gemeenten Montferland, Bronckhorst, Lochem en Zutphen en het Achterhoeks Bureau voor Toerisme.

In het weekend van 6 en 7 oktober volgt er nog een uitzending over de Achterhoek. Dan is het oostelijk deel van de Achterhoek aan de beurt. Zelfde tijden en zelfde zender. Onderwerpen die aan de orde komen zijn dan o.a. Vestingstad Groenlo, Korenburgerveen en markt Winterswijk, grensstadje Dinxperlo, Bredevoort boekenstad, museum Markt 12 in Aalten, Binnenpret Lievelde en wijnbouw Achterhoek. Uitvalsbasis is Marveld Recreatie in Groenlo.
Provincie:
Tag(s):