dinsdag, 4. december 2007 - 13:40

'Beul van Twente' blijft voor altijd vastzitten

Enschede

De Hoge Raad in Den Haag heeft dinsdag 4 december het cassatieberoep tegen de opgelegde levenslange gevangenisstraf van de ‘Beul van Twente’ verworpen. De 50-jarige Rudolf K. die in de zomer van 2003 een zwerver doodstak in een park in Enschede is veroordeeld voor moord, drie pogingen tot moord en grof geweld tegen dieren.

Het hof Arnhem heeft op 13 juni 2006 die feiten bewezen verklaard en K. veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. K. heeft vervolgens cassatieberoep ingesteld tegen die uitspraak. Zijn advocaat heeft geklaagd over de strafoplegging en over de motivering daarvan. Hij stelt dat het hof met een tijdelijke gevangenisstraf had behoren te volstaan en met TBS omdat de verdachte niet onbehandelbaar zou zijn.

Het hof had geoordeeld dat K. “een levensgroot gevaar� vormt voor de samenleving indien hij op vrije voeten komt zonder effectief te zijn behandeld. Een zodanige behandeling is volgens het hof echter niet meer aan de orde omdat K. al gedurende zestien en een half jaar in het kader van een ter beschikkingstelling werd behandeld en een aantal van de hoogst ernstige delicten is gepleegd tijdens die behandeling.

Bovendien heeft K. zelf aangegeven van een dergelijke behandeling alleen maar slechter te zijn geworden. Uit een oogpunt van maatschappijbeveiliging en vergelding is de opgelegde straf volgens de Hoge Raad dan ook niet onbegrijpelijk. Gevolg van deze uitspraak is dat de door het hof uitgesproken veroordeling onherroepelijk is geworden.
Provincie:
Tag(s):