woensdag, 11. april 2007 - 18:24

Beurs van Berlage ook in toekomst te zien

Amsterdam

De Beurs van Berlage gaat over in handen van het college van B & W. Het college heeft op 10 april laten weten de Beur sover te nemen van het Stadsdeel Centrum.

De koop is gekoppeld aan afspraken met private partijen die garant staan voor de voortzetting van de cultureel-maatschappelijke functie van het gebouw. De Beurs van Berlage kampt al jaren met een zwaar verlieslatende exploitatie en het stadsdeel Centrum besloot twee jaar geleden de Beurs te willen verkopen als zich een goede koper aandiende. Met de nu gemaakte afspraken lijkt de toekomst van de Beurs van Berlage gewaarborgd.

De Beurs van Berlage vormt al jarenlang aanleiding tot politiek debat. Het gebouw is een van de mooiste iconen van de Amsterdamse School en daarmee van de stad. En de plek is prominent: op het Damrak, een belangrijke entree van de stad, ook wel de rode loper genoemd. De Beurs van Berlage heeft nu twee huurders: het Nederlands Philharmonisch Orkest en de Stichting Beurs van Berlage, verantwoordelijk voor tentoonstellingen zoals 'Bodies' en voor het café.

Het college stelt de gemeenteraad voor om het gebouw te kopen en om samen met drie partijen, Rabo Bouwfonds, Amvest en woningbouwcorporatie De Key een B.V. op te richten. Deze drie partijen leggen méér in dan de waarde van het pand zelf, waardoor deze overeenkomst de stad Amsterdam niets kost.

Inzet is dat de exploitatie over tien jaar rendabel is. De stad legt via de erfpachtovereenkomst vast dat de Beurs een cultureel-maatschappelijke bestemming houdt. Vandaag tekenden de vier partijen een intentieovereenkomst. De gemeenteraad spreekt op 24 mei over dit onderwerp.

Verantwoordelijk wethouder Carolien Gehrels: "Op deze wijze behouden we de Beurs voor de stad, voor de cultuur en voor het publiek. We willen de toegankelijkheid voor het publiek vergroten, niet alleen overdag, maar ook 's avonds. Daarnaast hebben we nu zelf de oplossing in de hand voor het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Met het Rijk hebben we de afspraak dat zij het NedPho betalen en dat de stad voor de huisvesting zorgt. We verzekeren de toekomst van dit cultuurpaleis. Bovendien hebben de drie partijen verstand van vastgoed en van het beheren en onderhouden van gebouwen. Het is een voorbeeld van hoe we in deze stad kunnen samenwerken: we geven een positieve impuls aan het gebouw en het gebied én we behouden de cultureel-maatschappelijke bestemming voor de Amsterdammers."

Els Iping, voorzitter van het stadsdeel Centrum: “Ik ben heel blij dat de centrale stad de verantwoordelijkheid voor de exploitatie van de Beurs van Berlage wil overnemen met behoud van de cultureel-maatschappelijke functie. Een bijzonder gebouw als de Beurs, met haar architectuur, omvang en uitstraling, is beter op zijn plaats onder de hoede van de centrale stad.�

De intentieverklaring is te downloaden op www.amsterdam.nl
Provincie:
Tag(s):