zaterdag, 29. september 2007 - 11:28

Bewegingssensor houdt oudere in de gaten

Roermond

Thuiszorg Noord-Limburg en zorgcentrum Roncalli in Roermond zijn gestart met een uniek proefproject. Bij 25 zelfstandig wonende ouderen worden thuis op strategische plaatsen bewegingsensoren geplaatst die het gedragspatroon registreren. Doel hiervan is dat ouderen zich veilig voelen in hun eigen huis en daardoor langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Door op een aantal plekken in huis, zoals de keuken, badkamer en slaapkamer, sensoren te plaatsen worden de activiteiten van de oudere in zijn woning bewaakt. Indien er sprake is van een verandering in het activiteitenpatroon van de oudere wordt er automatisch een melding gemaakt op de zorgmeldkamer. Bijvoorbeeld als de betreffende cliënt ‘s ochtends niet uit bed komt of de badkamer betreedt maar deze niet meer verlaat. Met de cliënt, familie, mantelzorgers, verpleegkundigen en verzorgenden zijn afspraken gemaakt welke acties moeten worden ondernomen indien er een melding binnen komt. Dit varieert van contact opnemen met de oudere of diens familie tot het op pad sturen van een thuiszorgmedewerker om poolshoogte te gaan nemen in de woning.

De proef met sensoren is met name bedoeld voor ouderen die de regie over hun eigen leven in toenemende mate kwijtraken en zich onveilig voelen in eigen huis. Bijvoorbeeld licht dementerenden of mensen die een hersenbloeding hebben gehad. De technologie is ontwikkeld en toegepast in Amerika, daar zijn meer dan duizend toestellen in gebruik. Het plaatsen van sensoren is een techniek die al langer wordt toegepast in Nederland in bijvoorbeeld verpleeghuizen. Wat het project echter uniek maakt, is dat de activiteiten van iemand voor langere tijd worden vastgelegd en dat hierdoor de thuiszorgmedewerker of de familie betere informatie krijgt over het gedrag van de oudere. Op basis van deze informatie kan eerder en mogelijk preventief actie worden ondernomen indien de veiligheid en/of gezondheid van de oudere gevaar loopt.

Het proefproject loopt nog tot en met februari 2008. Thuiszorg Noord-Limburg en zorgcentrum Roncalli werken hiervoor samen met de Regionale Ambulance Voorziening Limburg-Noord, de iRv -Kenniscentrum voor revalidatie en handicap te Hoensbroek- en BI, een Amerikaans bedrijf dat de technologie levert.
Provincie:
Tag(s):