dinsdag, 21. augustus 2007 - 18:13

Bezit van neppistolen is gevaarlijk en strafbaar

Eindhoven

De politie waarschuwt ervoor dat het gevaarlijk is pistolen te bezitten die niet van echte wapens te onderscheiden zijn. Veel mensen weten niet dat het hebben van deze pistolen strafbaar is. In deze tijd van het jaar neemt het aantal aangetroffen neppistolen toe. Vaak zijn de speelgoedwapens meegebracht uit vakantielanden waar ze wel zijn toegestaan.

Veel nepwapens zijn nauwelijks van echte wapens te onderscheiden. Daarom neemt de politie in situaties waarbij (nep)wapens betrokken zijn altijd het zekere voor het onzekere. Van een grote afstand is het zelfs voor een getrainde agent niet te zien of het gaat om een echt wapen of een replica. Het bezitten van het wapen kan dus gevaar opleveren voor de eigenaar. Daarom vallen de neppistolen onder de Wet wapens en munitie en zijn ze verboden.

De nepwapens worden vaak niet alleen als speelgoed gebruikt. Overvallen worden vaak gepleegd met neppistolen die voor een leek niet te onderscheiden zijn van een echt exemplaar. Geregeld neemt de politie tijdens huiszoekingen bij criminelen neppistolen in beslag. De maximale straf op het bezit van een nepwapen is bij volwassen verdachten drie maanden gevangenisstraf of een geldboete van een kleine vijfduizend euro.


Het pistool rechtsboven op de foto is een echt pistool van het merk Glock. Het andere pistool is een speel¬goedpistool, een zogenaamde BB-gun (bibigun) waarmee kleine plastic kogeltjes kunnen worden afgevuurd. Het verschil is nauwelijks zichtbaar.
Provincie:
Tag(s):