maandag, 8. oktober 2007 - 20:59

Bezoek aan Fins Turku succesvol verlopen

Regio

Een noordelijke delegatie waarin de provincie Drenthe, gemeenten en bestuurlijke vertegenwoordigers van onderwijs- en onderzoeksinstellingen, de ISD, het UWV, het CWI en bedrijven zijn vertegenwoordigd bezocht de afgelopen week de Finse plaats Turku.

Het internationale project Workprofiler, waarin samengewerkt wordt met Polen en Finnen, is succesvol verlopen. De methode om werkzoekenden te matchen met vacatures op basis van competenties slaat aan en mag zich verheugen in belangstelling van ander steden en regio’s. De Europese Commissie steunt het project.

Finland staat bekend vanwege de permanente aandacht voor ontwikkelingen die de kenniseconomie kunnen stimuleren. Het succes daarvan wordt met name toegerekend aan de goede samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs, onderzoek en overheid.

De noordelijke delegatie kreeg tijdens het bezoek een goed beeld van de ontwikkeling en samenwerking tussen overheid, wetenschap en arbeidsmarkt bij hoogstaande hightech projecten zoals bij technologische ontwikkelingen. Hiervoor werden werkbezoeken gebracht aan ondermeer de Kamer van Koophandel, het Turku science park, de universiteit van Turku en diverse toonaangevende Finse bedrijven waaronder Sanako (onderwijssoftware), Nokia en Aker shipyards (werf voor de grootste cruiseschepen ter wereld).

Het bezoek is succesvol verlopen. Veel informatie is uitgewisseld, waardoor de aanpak van de werkloosheid op Europese schaal versterkt wordt. In Europees verband wordt het van belang geacht dat regionale ervaringen worden uitgewisseld en elkaar gaan versterken. Met het bezoek van de afgelopen week is daarin een belangrijke stap gezet.
Het is de bedoeling dat deze aanpak door de driehoek Nederland-Finland-Polen wordt voortgezet.

Het bezoek is mede mogelijk gemaakt dankzij de ondersteuning van de Nederlandse ambassadeur in Finland, de heer Engels en het Europese Equal programma.

De Nederlandse delegatie stond onder leiding van de burgemeester van Assen, Sicko Heldoorn. Andere bestuurders waren ondermeer gedeputeerde Huub Looman, de wethouders Geert Wolters (Noordenveld), Geert-Jan ten Brink (Aa en Hunze), Gerrit Piek (Assen), Feike Mollema (Marum) en Meindert Bouma (Leek).
Provincie:
Tag(s):