woensdag, 12. december 2007 - 22:11

Bijzondere vluchten bij Aviodrome's 'Kerstdrome'

Lelystad

Twee bijzondere vluchten staan centraal tijdens de ‘Kerstdrome’ bij het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de luchthaven Lelystad. De kerstpostvlucht van de Pelikaan uit 1933 is een romantische recordvlucht uit het verleden. Maar ook tegenwoordig worden nog uitzonderlijke vluchten gemaakt. Bij de Aviodrome zal Eppo Numan alles vertellen over zijn voorgenomen recordvlucht rond de wereld. Kinderen kunnen tijdens de Kerstdrome intussen hun eigen unieke luchtvaartkerstkaart tekenen, knippen of plakken.

Met de Kerstpost naar Indië…

Midden december 1933 vertrok de Fokker F.18 “Pelikaan� van de KLM met een zware taak. In een recordtijd moest de kerstpost van in totaal 31.000 poststukken van Nederland naar Nederlands Oost-Indië gebracht worden. De vlucht van 14.000 kilometer werd in een recordtijd van 4 dagen, 4 uur en 35 minuten afgelegd onder leiding van de legendarische Witrus Iwan Smirnof.

Onderweg had de bemanning het niet gemakkelijk. Slapenloze nachten, vrieskou en extreme hitte moesten worden doorstaan om in Batavia aan te komen. Eenmaal in Indië werd de bemanning geteisterd door kou en regen. Toch slaagden men erin om op de terugweg het record van de heenweg te verbreken met een verschil van 10 minuten.

Als eerste rond de aarde…

De Nederlander Eppo Harbrink Numan vestigde in 1989/’90 een trots wereldrecord, door als allereerste met een ultra light vliegtuig de Atlantische Oceaan over te steken. Eppo gaat binnenkort opnieuw op recordjacht. Samen met zijn hond Oppi wil hij een poging wagen om de wereld rond te vliegen onder een gemotoriseerde parachute. Voor deze vlucht is een speciaal aangepaste versie gemaakt van een gemotoriseerde paraglider. Met deze recordpoging wil Eppo aandacht vragen voor een goed doel: de campagne van de WSPA (World Society for the Protection of Animals) die een Universele Verklaring voor Dierenwelzijn door de VN wil laten goedkeuren. Hiervoor heeft de WSPA 10 miljoen handtekeningen nodig, waarvan Eppo Numan met deze vlucht een groot deel bijeen wil krijgen. Eppo’s kleine eigenwijze hondje Oppi vliegt mee als ambassadeur voor het welzijn van dieren.

Kerstdrome

Tijdens de kerstvakantie, van 22 december t/m 6 januari 2008, staat de Aviodrome geheel in het teken van deze twee bijzondere vluchten. Er worden recent ontdekte filmbeelden getoond van de aankomst van de Pelikaan in het Nederlands–Indische Medan in 1933. Eppo zal in de kerstvakantie samen met zijn hond Oppi dagelijks aanwezig zijn om alles te vertellen over zijn recordpogingen. Uiteraard neemt Eppo zijn paraglider mee. Kinderen hebben daarbij de mogelijkheid zich uit te leven in het pilotentestcentrum of om een luchtvaartkerstkaart of kersttekening te maken. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome bevindt zich aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven Lelystad. Voor meer informatie kunt u terecht op www.aviodrome.nl of www.soloflyer.com. Meer informatie is ook te krijgen via het telefoonnummer: 0900–AVIODROME / 0900–2846376 (25 ct. p. min.). Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome is iedere dag geopend van 10:00 – 17:00 uur. De Aviodrome is op maandag gesloten, maar is tijdens schoolvakanties en feestdagen wel op maandag geopend. Op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag is de Aviodrome gesloten.
Provincie:
Tag(s):