woensdag, 29. augustus 2007 - 13:37

Blauwtong in Rhenen

Rhenen

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bekend gemaakt dat ook op een bedrijf in de gemeente Rhenen een geval van blauwtong is geconstateerd. Nadat het virus zich vorige week in Friesland manifesteerde was het onwaarschijnlijk dat de rest van Nederland vrij zou blijven van blauwtong. Om die reden besloot minister Verburg vorige week heel Nederland tot 20-kilometergebied te verklaren.

In de regio Utrecht werd het virus al bij bedrijven in Snelrewaard (gemeente Oudewater) en Harmelen (gemeente Woerden) vastgesteld. In heel Nederland gaat het inmiddels om circa 335 gevallen van blauwtong.

Binnen Nederland is het vervoer van dieren nu vrij toegestaan. Voor vervoer naar het beperkingsgebied van Duitsland en Frankrijk van slachtdieren heeft de nieuwe maatregel minimale consequenties. Dit geldt ook voor vervoer van slachtdieren naar vrije gebieden in Duitsland en Frankrijk. Vervoer van fok- en gebruiksdieren naar het beperkingsgebied van Duitsland en Frankrijk is vanaf nu alleen toegestaan onder voorwaarde van testen en is niet toegestaan naar vrije gebieden in beide landen. Vervoer naar vrije lidstaten en derde landen kan slechts na toestemming voorafgaand aan vervoer.

Het blauwtong of bluetongue-virus circuleert in Nederland sinds 26 juli jl. en lijkt zich sneller te verspreiden dan vorig jaar. Dit komt mogelijk door verspreiding vanuit meerdere haarden en door de aanwezigheid van circa 10 keer zoveel knutten (het vliegje dat de ziekte verspreidt) in Nederland.
Provincie:
Tag(s):