dinsdag, 4. september 2007 - 11:53

Blushelikopters keren terug naar Nederland

Soesterberg

De drie Cougarhelikopters en 27 militairen van de Koninklijke Luchtmacht die zijn ingezet bij het blussen van de bosbranden in Griekenland keren deze week terug naar Nederland. Het detachement heeft in zeven dagen bijna 500 drops uitgevoerd. De Cougars opereerden vanaf een vliegveld nabij Tripolis en zijn voornamelijk ingezet in het centrale deel van Peloponnesos.

De toestellen van het 300 Squadron waren zondag 26 augustus van de thuisbasis Soesterberg vertrokken en hebben gisteren de laatste blusvluchten uitgevoerd. Naast de reguliere militaire transporttaken kan de Cougar ook worden ingezet voor brandbestrijding. Onder de helikopter wordt dan een zogeheten bambi-bucket bevestigd, waarmee water kan worden geschept. Vervolgens kan per keer 2.500 liter water over een brand worden uitgestort.

Luchtmachthelikopters zijn al meerdere malen ingezet bij het blussen van branden. Zo assisteerden ze op Terschelling (mei 2004) en bij vuren bij Heemskerk (augustus 2004). Het was ook niet de eerste keer dat de luchtmacht met helikopters hulp biedt bij het blussen van bosbranden in Zuid-Europa. In 2005 gebeurde dit met twee toestellen in Portugal.
Provincie:
Tag(s):