zondag, 26. augustus 2007 - 20:50

Blusheli's luchtmacht onderweg naar Griekenland

Soesterberg

Drie Cougarhelikopters en 27 militairen van de Koninklijke Luchtmacht zijn zondagmiddag vertrokken naar Griekenland om te gaan helpen bij het blussen van de bosbranden. Ze worden ingezet bij de plaats Elefsis, in de buurt van Athene. Dit heeft het ministerie van Defensie zondag laten weten.

De toestellen van het 300 Squadron stegen zondag na het middaguur op van de militaire vliegbasis Soesterberg. Ze vliegen via Italië naar Griekenland. Het is de verwachting dat de helikopters daar morgen zullen aankomen. Daarna worden ze in overleg met de Griekse autoriteiten ingezet.

De Cougar is een middelgrote transporthelikopter. Hij kan naast de reguliere militaire transporttaken worden ingezet voor brandbestrijding. Onder de machine wordt dan een zogeheten bambi-bucket bevestigd, waarmee water kan worden geschept. Vervolgens kan per keer 2.500 liter water over een brand worden uitgestort.

Er zijn diverse manieren om een natuurbrand vanuit een helikopter te bestrijden: slepen of storten. Op de eerste manier wordt het water over de vuurhaard gesleept. In het tweede geval leegt de heli de waterzak in één keer op een punt. Ook kan een watergordijn worden gelegd om uitbreiding van de brand te voorkomen en kunnen zo objecten worden afgeschermd.

Luchtmachthelikopters zijn al meerdere malen ingezet bij het blussen van branden. Zo assisteerden ze op Terschelling (mei 2004) en bij vuren bij Heemskerk (augustus 2004). Het is ook niet de eerste keer dat de luchtmacht met helikopters hulp biedt bij het blussen van bosbranden in Zuid-Europa. In 2005 gebeurde dit met twee toestellen in Portugal.

De luchtmacht heeft in totaal 17 Cougar MK II helikopters. Ze zijn ingedeeld bij het 300 Squadron op de vliegbasis Soesterberg.
Provincie:
Tag(s):