vrijdag, 27. juli 2007 - 11:56

Blussen met stoom in Rotterdamse Waalhaven

Rotterdam

Een bedrijf in Putten heeft een revolutionaire methode ontwikkeld voor het sneller bestrijden van branden in gesloten ruimtes. Bij de nederlandse vinding wordt er geblust met stoom. Door een speciale machine, de Steamexfire, wordt zuurstofloze stoom geproduceerd die onder grote kracht in de ruimte waar de brand woedt wordt geblazen.

Door de aanwezige zuurstof in een ruimte te verdrijven met de zuurstofloze stoom wordt de brand sneller gesmoord en uiteindelijk gedoofd.

Donderdag gaf het bedrijf in Rotterdamse Waalhaven een demonstratie aan Brandweer Nederland. In een bedrijfshal werden flink wat houten pallets en een grote hoeveelheid vloeistof in brand gestoken. In totaal was het goed voor een brand van 10 megawatt (grote brand). Binnen 11 minuten was de brand gedoofd en was de demonstratie meer dan geslaagd.

Met name door de grote hoeveelheden zuurstofloze stoom die de Steamexfire produceert, blijkt deze methode het ideale blusmiddel te zijn voor tunnel, mijnbranden en grote complexe gebouwen. De vinding heeft zich al bewezen bij het blussen in een recordtijd van een tweetal mijnbranden. Eén in de kolenmijn in Svea Nord in het Noorse Spitsbergen die in brand vloog tengevolge van laswerkzaamheden in de mijn en ook ca. een half jaar geleden waarbij Michel Kooy van het bedrijf uit Putten werd gevraagd of hij met zijn uitvinding een mijnbrand kon blussen in Zuid-Afrika. Er was berekend dat het blussen van die brand met conventionele middelen, ca. 10 maanden zou duren. Echter, de Steamexfire deed er 8 dagen over.

Dit enorme succes ging als een lopend vuurtje door de wereldwijde mijnindustrie. Gasturbine Holland, gevestigd in Putten, heeft tengevolge van dit succes samen met twee mensen uit Australië, GSIS (Global Steamexfire Inertisation Services) opgericht. GSIS houdt zich bezig met het bedienen van de Steamexfire. De Steamexfire wordt aangedreven door een grote turbinemotor, afkomstig uit een straaljager en draait op kerosine. Een afterburner is gemonteerd om de uitlaatgassen zuurstofloos te maken, waarna water geïnjecteerd wordt om stoom te maken. Het apparaat produceert 72.000 kubieke meter stoom per uur. Kooy denkt dat zijn vinding ook kan worden gebruikt bij branden in gebouwen.

In samenwerking met TNO-Bouw en het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (NIBRA)is hij op dit moment druk bezig om de Steamexfire ook daar zijn nut te kunnen laten bewijzen. Het is dus niet ondenkbaar dat in de toekomst de brandweer bij de zogenaamde binnenbranden straks ook met stoom gaat blussen in plaats van alleen met water.
Provincie:
Tag(s):