donderdag, 11. oktober 2007 - 18:15

Boete na overbelading varkenstransport

Medewerkers van de Algemene Inspectiedienst (AID) hebben woensdag in Limburg een verkeerd beladen varkenstransport van de weg gehaald. Bij controle van de veewagen, die onderweg was naar een exportverzamelplaats, bleek dat er teveel varkens in stonden. Het is niet de eerste keer dat dit transportbedrijf met een te zwaar beladen transport van de weg is gehaald. Vorige maand werd een veewagen van dit bedrijf ook in Duitsland beboet voor overbelading.

Tijdens een vervoerscontrole woensdag werd bij het varkenstransport een ruime overschrijding van het maximale gewicht per vierkante meter geconstateerd. Wettelijk mag er 235 kilogram per vierkante meter worden geladen. Uit weging en berekening bleek dat het hier ging om 331 kilogram, oftewel een overbelading van bijna 100 kilogram per vierkante meter. De AID heeft de veewagen begeleid naar een nabijgelegen exportverzamelplaats, waar de dieren zijn afgeladen. Tegen zowel de chauffeur als tegen het bedrijf wordt proces-verbaal opgemaakt voor overtreding van de Transportverordening.

Naast de reguliere vervoerscontroles van de AID, worden vanaf begin oktober samen met de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) extra controles uitgevoerd op het welzijn van dieren bij veetransporten. Landelijke controleteams richten zich hierbij vooral op het transport van varkens, maar bijvoorbeeld ook van slachtrunderen en paarden. In elk team is een dierenarts van de VWA aanwezig en een buitengewoon opsporingsambtenaar van de AID. Op de weg, maar ook bij exportverzamelplaatsen, markten en slachthuizen gaan de teams kijken of de dieren worden behandeld volgens de regels die daarover zijn opgesteld.
Provincie:
Tag(s):