woensdag, 15. augustus 2007 - 12:41

Boetes OPTA tot 300.000 euro per dag voor software verspreiding

Den Haag

Het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) heeft twee ondernemers ieder drie lasten onder dwangsom opgelegd om hen te laten stoppen met het ongevraagd verspreiden van reclamesoftware via internet. Ongevraagd software verspreiden is namelijk verboden. Elke dag dat ze doorgaan met de verspreiding van deze zogeheten malware kost de ondernemers per opgelegde last € 3.500,- met een maximum van € 300.000,- per persoon. Het is de eerste keer dat OPTA handhavend optreedt tegen een dergelijke vorm van cybercrime.

De ondernemers ontwikkelen en verspreiden op grote schaal ongevraagd malware via internet. De software is inmiddels 22 miljoen keer in pc’s geïnstalleerd, met een gemiddelde van ongeveer 60.000 per dag. Met behulp van de illegale software verspreiden ze reclameboodschappen. Ook volgen ze er het surfgedrag van de computergebruiker mee.

Tegen de ondernemers loopt nog een boeteonderzoek dat naar verwachting aan het einde van dit jaar is afgerond. Ondanks dat de ondernemers van dit onderzoek op de hoogte zijn, blijven ze doorgaan met het vernieuwen en verspreiden van de malware. Om de activiteit zo snel mogelijk te beëindigen is een last onder dwangsom van OPTA nodig.
Categorie:
Tag(s):