donderdag, 15. november 2007 - 9:36

Boetes wegens verstoren raadsvergadering Zeist

Utrecht

De politierechter in Utrecht heeft woensdagavond elf mannen en vrouwen, die op 13 februari van dit jaar een vergadering van de gemeenteraad in Zeist verstoorden, geldboetes opgelegd variërend van 300 tot 350 euro.
De groep betogers wilden door middel van het verstoren van de vergadering aandacht vragen voor de in hun ogen onaanvaardbare situatie in Kamp Zeist. Ze trommelden, riepen en schreeuwden en weigerden de zaal te verlaten, ook nadat de burgemeester hun dat twee keer had gevraagd.

Eén van de veroordeelde personen kreeg een boete van 400 euro opgelegd, omdat zij in september dit jaar ook nog een hekwerk bij Kamp Zeist had kapot geknipt. De boetes waren even hoog als de eis van het Openbaar Ministerie.

De rechter bepaalde tijdens de zitting dat twee verdachten hun laatste woord niet mochten afmaken, omdat zij tijdens hun betoog tot drie maal toe diverse personen en ambtsbekleders hadden beledigd. In totaal waren veertien personen gedagvaard. Een zaak werd door de rechter nietig verklaard, omdat niet duidelijk was of de dagvaarding de verdachte had bereikt. Eén zaak werd doorverwezen naar de meervoudige kamer (drie rechters). In een derde zaak kon de rechter geen uitspraak doen, omdat de verdachte de rechter op het moment dat hem het laatste woord ontnomen werd wraakte. Deze zaak zal op een later moment door de wrakingskamer worden behandeld.
Provincie:
Tag(s):