donderdag, 20. december 2007 - 17:17

Boom van een kerel op de Brink

Assen

In de loop van volgend jaar komt op de Brink in Assen een zes meter hoog beeld te staan van de mythologische figuur Sisyphus. Uit drie schetsontwerpen voor een kunstwerk uit de eerder dit jaar omgezaagde beuk koos een selectiecommissie voor het beeld van beeldend kunstenaar Gert Sennema. Hij begint in januari aan de vervaardiging van het beeld, dat letterlijk als boom van een kerel over de Brink uitkijkt.

Volgens de selectiecommissie zoekt het beeld van Sennema de relatie met boom en omgeving en wedijvert het met de stoerheid van de bomen. De commissie ziet het beeld als een krachtig monumentaal ontwerp dat uitstekend past bij de uitstraling van de Brink. De selectiecommissie bestond uit Harry Tupan, Alex Langius Roberta Hilbrandie, Anita ter Veld en Roelof Offereins.

In een toelichting op het winnende ontwerp maakt Sennema een vergelijking met de David in Florence. ‘Ruim vijfhonderd jaar geleden vroeg de stad Florence aan Michelangelo om uit een enorm blok marmer een beeld te hakken. Het resultaat, de David, weerspiegelde de ingehouden grandeur van de stad. Tweehonderd jaar terug werd een beuk geplant op de Brink in Assen. Toen deze boom begin dit jaar werd omgezaagd had deze een kolossale afmeting bereikt. De grandeur van de levende boom werd gereduceerd tot, nog steeds indrukwekkende, stukken hout. Bij de gemeente Assen ontstond net als in Florence het idee dit materiaal om te vormen tot een beeld.’

Zowel marmer als hout vertellen over tijd. Een stuk marmer verhaalt over gestolde tijd. Een stuk hout is dynamischer en laat makkelijker zijn leeftijd zien aan de hand van de jaarringen. Maar in tegenstelling tot steen verdwijnt hout na verloop van jaren. Om dit verdwijnen tegen te gaan, wordt van de kolossale onderstam van de beuk op de Brink een beeld gesneden. Een beeld dat recht doet aan de boom, de plek en de stad. Volgens Sennema is het "Een eerbetoon aan de wilskracht van hunebedbouwers; 18e en 19e eeuwse stedenbouwers en de kracht van de natuur."

De Grieks mythologische figuur Sisyphus staat model voor de geschiedenis die nooit ophoudt te bestaan. Hij slijt zijn tijd in de onderwereld met het torsen van een enorm stuk steen als straf van de goden. Het rotsblok van Sisyphus zal nooit de top van de berg bereiken zoals de geschiedenis altijd doorgaat.
Provincie:
Tag(s):