zondag, 13. mei 2007 - 17:33

"Bouw tweede Hollandse brug van composieten".

Dronten

Commissaris van de Koningin van Flevoland mr. M.J.E.M (Michel) Jager, vindt het een goed idee om de tweede Hollandse Brug over het Gooimeer bij Almere, zoveel mogelijk te vervaardigen van composieten. Dit sterke onderhoudsvrije en duurzame materiaal van koolstof en harsen, wordt steeds vaker gebruikt bij herstelwerkzaamheden en nieuwe bruggen. Jager deed zijn suggestie donderdagochtend bij de opening van een 24,5 meter lange en 5 meter brede fietsbrug in Dronten die gemaakts is van composieten.

Composieten wordt dé vervanger van beton en staal. Deze menging van koolstof en hars is drie maal zo stevig als de traditionele materialen en is ongeveer 30 keer lichter. In Flevoland ontwikkelen en maken verschillende bedrijven die composieten, Flevoland is dé composietenprovincie. Zo werden de boten voor de Ocean Volvo race hier gebouwd, binnenkort wordt de eerste composieten ambulance gebouwd in Emmeloord, het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium in Marknesse heeft een apart composieten laboratorium en een bedrijf in Dronten maakt composieten strips die gebruikt worden bij herstelwerkzaamheden van bruggen, balkons en gebouwen. En Dronten heeft dus sinds vandaag de grootste brug van composieten van Europa.

Twee weken geleden werd bekend dat eigenaar Rijkswaterstaat de Hollandse Brug bij Almere heeft afgesloten voor alle vrachtverkeer. Een voorzorgsmaatregel omdat het beton niet geheel is opgewassen tegen het sterk toegenomen zware verkeer.
“Wat ik niet weet is, wat er zou zijn gebeurd als deze ruim dertig jaar oude brug als hoofdbestanddeel uit composieten zou bestaan. En in ons land zijn duizenden bruggen toe aan groot onderhoud�.

Flevoland pleit al lang voor een betere bereikbaarheid van Flevoland vanuit en naar de Randstad en als doorvoerprovincie. Naast andere verbindingen zoals door het IJmeer, is een tweede Hollandse Brug daartoe dringend gewenst. “Wat zou er mooier zijn als die tweede Hollandse Brug waar mogelijk van composiet wordt gemaakt. Ik weet dat de bouwkosten hoger zijn, maar worden die niet terugverdiend met minder onderhoud en een langere levensduur? Het zou een prachtig voorbeeld zijn van samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. Het is een mooi voorbeeld van duurzaamheid. En het is een geschikt voorbeeld van Hollandse bouwkunst waarmee we in het buitenland kunnen scoren. Ik roep de verantwoordelijken op hier eens goed naar te kijken�, aldus Jager.
Provincie:
Tag(s):