donderdag, 10. mei 2007 - 18:17

Brabantse spijbelaars voor de rechter

Breda

Voor spijbelaars in het Bredase arrondissement staan voortaan maandelijks spijbelzittingen gepland. Op drie locaties, Breda, Bergen op Zoom en Tilburg, worden de speciale zittingen gehouden, zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) Breda. In Bergen op Zoom moesten vandaag twaalf verdachten zich op de eerste spijbelzitting verantwoorden. Tot voor kort behandelden kantonrechters de Leerplichtwetzaken op de reguliere kantonzittingen. Door de nieuwe aanpak staat het risicogedrag centraal in plaats van het afstraffen op basis van de overtreding van de Leerplichtwet. Rechtbank en OM Breda werken samen aan de nieuwe aanpak.

Jeugdofficier F.M. Klooster: 'Jongeren die spijbelen lopen een grotere kans om met criminaliteit in aanraking te komen. Ook zijn ze door op straat te hangen eerder geneigd tot overlastgevend gedrag. Spijbelen verkleint de kans op het succesvol afronden van school en vermindert kansen op een baan. Het is belangrijk vroeg in te grijpen.'

Bij de zitting van vandaag zijn negen jongeren (6 jongens en drie meisjes) en drie ouders/verzorgers gedagvaard. Dit jaar zijn nog 17 spijbelzittingen gepland, met maximaal 12 spijbelaars per zitting. Ouders kunnen als verdachten zijn aangemerkt, bijvoorbeeld als ze te weinig hebben gedaan om het spijbelgedrag van hun zoon of dochter te voorkomen. Tijdens de kantonzittingen zullen kinderrechters de zaken van de minderjarigen behandelen.
Provincie:
Tag(s):