maandag, 27. augustus 2007 - 7:23

Brand in cafetaria

Den Haag

Zondagavond om tien uur is door onbekende oorzaak brand uitgebroken in een cafetaria aan de Leyweg in de gemeente Den Haag. Een naast gelegen restaurant werd ontruimd en er raakte niemand gewond.

De brand is door onbekende oorzaak ontstaan in een cafetaria gelegen in een bouwdeel waarin nog twee andere restaurants en een bibliotheek zijn gehuisvest. Na de melding was de politie als eerst ter plaatsen en begeleidde de ontruiming van het naast gelegen restaurant waar zich opdat moment twintig gasten bevonden.

Bij aankomst van de brandweer kwam er uit het pand een enorme rookontwikkeling. De bewoners van een naastgelegen woongebouw kregen uit voorzorg het advies ramen en deuren te sluiten. De brandweer forceerde de deur van de cafetaria en ontdekte een brand in de keuken. Deze verspreidde zich via het plafond naar de dakconstructie en de luifel aan de gevel. Hierdoor kon de brand overslaan naar het naast gelegen restaurant dat al eerder was ontruimd. Om te voorkomen dat de brand zich verder zou verplaatsen naar het andere restaurant, de bibliotheek en winkels werd opgeschaald naar “zeer grote brand�. In totaal werden vijf blusvoertuigen, een hoogwerker en ondersteunende voertuigen ingezet.

Door delen van de luifel en het dak te verwijderen en in het pand gelijktijdig meerdere blusacties uit te voeren kon overslag van de brand naar de andere bouwdelen worden voorkomen. Om Half twaalf had de brandweer de brand onder controle en kon het sein “brand meester� worden gegeven.

De cafetaria heeft zware brand- en rookschade opgelopen. Het naast gelegen restaurant waar de brand was overgeslagen heeft brand- en rookschade. Het andere restaurant heeft lichte rookschade. Na afloop zijn de tegenovergelegen winkels, die met de luifel van de cafetaria zijn verbonden, gecontroleerd op aanwezigheid van koolmonoxide en zonodig geventileerd. De schade is in waarde nog onbekend maar is aanzienlijk.
Provincie:
Tag(s):