donderdag, 28. juni 2007 - 12:52

Brand studentenflat vermoedelijk blikseminslag

Wageningen

Uit sporenonderzoek door de technische recherche van de politieregio Gelderland-Midden en bevindingen van de brandweer zou blijken dat de brand op het dak van de studentenflat aan de Hoevestein zeer waarschijnlijk een gevolg is van blikseminslag. Door deze inslag is een koperen leiding van de beveiligingsinstallatie op verschillende plaatsen doorgebrand, wat tot vlambogen geleid zou hebben.

Een aantal gasflessen die – vanwege werkzaamheden – op het dak stonden, zijn door de hitte van het door deze inslag ontstane vuur geëxplodeerd. Eén van de flessen is daarbij door een betonnen rand op het dak geschoten. Ondermeer het puin dat daardoor naar beneden is gevallen heeft voor zover nu bekend een 13-tal auto’s beschadigd. Daarbij is voornamelijk sprake van lak- en blikschade. Overigens heeft een deel van een ontplofte gasfles zich in het dak van een auto van toeschouwers van de brand geboord. Een ander deel werd later terug gevonden op het dak van scholengemeenschap De Pantarijn aan de Hollandseweg.

De politie heeft met verschillende getuigen en de betrokken dakdekkers gesproken. Daaruit is niet gebleken dat er sprake zou zijn van enig strafbaar feit of nalatigheid, waardoor de brand zou kunnen zijn ontstaan. Overigens zijn de dakdekkers met de schrik vrij gekomen, omdat zij bij het naderen van de onweersbui het dak hebben verlaten. Een door de arbeidsinspectie ingesteld onderzoek heeft ook geen overtredingen aan het licht gebracht. Al met al sluit de politie haar onderzoek naar de oorzaak van de brand – behoudens nieuwe ontwikkelingen – hiermee binnenkort af.
Provincie:
Tag(s):