maandag, 21. mei 2007 - 20:58

Brandstichtingen zorgen voor onrust onder de bevolking

Hoogeveen

De vele brandstichtingen die Hoogeveen de laatste tijd teisteren zorgen voor veel onrust onder de inwoners van de stad. De branden hebben inmiddels voor miljoenen euro's schade aangericht, in het tv - programma Opsporing verzocht zal dinsdag uitgebreid aandacht worden besteed aan de brandstichtingen. Ook zullen de branden in twee rietgedekte panden in Zuidwolde en Westerbork in het programma aan de orde komen.

Sinds juni vorig jaar registreerde de politie in Hoogeveen bijna 300 branden. Opvallend hieraan ten opzichte van andere jaren is het grote aantal brandstichtingen. Auto’s, caravans en schuurtjes vielen ten prooi aan de vlammen. In april vielen bovendien een rietgedekte (nog onbewoonde) dubbele woning in de wijk Krakeel, een bedrijfspand aan Het Haagje en een rietgedekte (bewoonde) boerderij aan de Hoogeveenseweg tussen Hoogeveen en Zuidwolde aan de vlammen ten prooi.

Het afgelopen weekeinde zijn opnieuw twee auto’s in brand gestoken. Ook brandde in de nacht van donderdag op vrijdag net buiten Hoogeveen een rietgedekte bouwval af. Een technische oorzaak is bij deze laatste brand nog niet helemaal uit te sluiten. Toch houdt de politie er rekening mee dat ook hier sprake kan zijn van brandstichting.

Een team van 20 politiemensen onderzoekt de brandstichtingen. Daarbij wordt o.a. de informatie onderzocht die het grote buurtonderzoek eind februari in Hoogeveen West opleverde. Uit de onderzoeksresultaten tot nu toe komt naar voren dat er meerdere daders achter de brandstichtingen zitten. Het onderzoek heeft nog niet geleid tot aanhouding van brandstichters van de grotere branden. Wel zijn inmiddels 15 jongeren aangehouden die samen verantwoordelijk worden gehouden voor 25 zaken waaronder 13 brandstichtingen.

Ook onderzoekt dit team de brand op 29 april in een rietgedekte recreatiewoning in Westerbork. Ook deze brand is aangestoken. Concrete aanwijzingen zijn er niet, toch zou ook deze brand door dezelfde dader(s) kunnen zijn aangestoken.

In Opsporing Verzocht komen o.a. een vijftal grote branden aan de orde. De politie hoopt door reacties van kijkers informatie te krijgen die kan leiden naar daders. Voor de brand in Westerbork heeft de eigenaar van het pand een beloning van € 10.000,- uitgeloofd. Justitie heeft bovendien een beloning van € 10.000,- uitgeloofd voor het oplossen van de brand in de woonboerderij in Zuidwolde.

Opsporing Verzocht wordt uitgezonden op dinsdagavond 22 mei op Nederland 1 van 21.05 tot 21.50 uur. Het programma wordt herhaald op woensdag op Nederland 2 omstreeks 13.15 uur.
Provincie:
Tag(s):