vrijdag, 12. oktober 2007 - 20:38

Brandweer deelt gratis rookmelders uit

Tilburg

Van 13 tot en met 20 oktober is de landelijke brandpreventieweek. Dit jaar staat de brandpreventieweek in het teken van de rookmelder. In het hele land komen de gemeentelijke brandweerkorpsen in actie. Tijdens de Nationale Brandpreventieweek besteedt ook Brandweer Tilburg aandacht aan het gebruik van rookmelders. Medewerkers van de afdeling Veiligheidsmanagement brengen steekproefsgewijs bezoeken aan de bewoners in 250 straten in de gemeente Tilburg. De belangrijkste
vraag die zij de bewoners stellen is: “Is uw huis voorzien van rookmelders?�.

Wanneer er nog geen rookmelders zijn geplaatst in de woning worden er gratis rookmelders verstrekt. De bewoners krijgen advies over de plek waar de rookmelder het beste geplaatst kan worden.

Vooral ’s nachts kan een beginnende brand te laat worden opgemerkt. De meeste dodelijke slachtoffers komen om door het inademen van giftige rook. Een rookmelder waarschuwt de bewoners wanneer er rook ontstaat. Zodra er rook is, geeft een rookmelder een doordringend hoog piepend geluid. De bewoners worden gealarmeerd en kunnen een brand in een vroeg stadium ontdekken. Omdat de brand vroeg ontdekt en
gemeld wordt kan de brandweer uitbreiding van de brand in veel gevallen voorkomen. De beste plaats om een rookmelder op te hangen is de gang of overloop zodat er een vluchtroute vrij blijft.

Op zaterdag 27 oktober is de nationale rookmelderdag. Een brigade zal dan in heel Nederland bezoeken afleggen om te controleren of er in huis goed werkende rookmelders hangen. Daarbij zijn een aantal staatsloten te verdienen.
Provincie:
Tag(s):