dinsdag, 15. mei 2007 - 21:08

Brandweer neemt voertuig voor bestrijding natuurbranden in gebruik

Zeist

De brandweer van Zeist heeft een ‘nieuw’ voertuig in gebruik voor het bestrijden van natuurbranden. Het gaat om een 4-wheel aangedreven Unimog die speciaal is ingericht voor het bestrijden van natuurbranden. Volgende week dinsdag wordt het voertuig, voorafgaand aan de raadsbijeenkomst, officieel in gebruik genomen door de opperbevelhebber van de brandweer burgemeester Janssen. Het voertuig is al meerdere malen ingezet geweest tijdens de laatste droge periode.

Bijna 40% van het grondgebied van Zeist bestaat uit bos. Natuurbrand vormt een van de grote brandrisico’s binnen de gemeente. De afgelopen jaren zijn er langdurig droge periodes geweest en hebben zich regelmatig natuurbranden voorgedaan. Natuurbranden vragen om nieuw materieel. Het materieel moet door ruw terrein kunnen rijden en worden beschermd tegen takken en stronken. De banden moeten worden beschermd tegen een hete ondergrond.

Dit voertuig heeft een meer ondersteunende functie. Het is voorzien van extra motorkettingzagen, vuurzwepen e.d. Ook heeft het voertuig een lier om voertuigen los te trekken. Het voertuig was al in het bezit van de brandweer Zeist en werd ingezet voor het verlenen van technische hulp. Maar door een intensievere samenwerking met de brandweer Bunnik kwam het voertuig vrij. De opbouw en de inrichting van het voertuig heeft de brandweer Zeist in eigen beheer uitgevoerd. De mannen van de Technische dienst hebben met veel creativiteit en inventiviteit een schitterend product neergezet.
Provincie:
Tag(s):