vrijdag, 9. november 2007 - 10:11

Brussen Flevoland ontvangen delegatie uit België

Almere Stad

Afgelopen woensdag 7 november jl. ontving het bestuur van Stichting Brussen Flevoland vier studenten uit het Belgisch-Limburgse Hasselt, die allen orthopedagogiek studeren aan de Katholieke Hogeschool Limburg. Deze studenten waren hier in het kader van een eindproject over brussenwerkingen in Nederland.

Voor wie het nog niet wist, een brus is een broer of een zus van een persoon met een geestelijke of lichamelijke handicap. De Stichting Brussen Flevoland organiseert allerlei activiteiten voor brussen, zodat lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten en het brus-zijn met elkaar kunnen delen. Dat dit niet een typisch Nederlandse aangelegenheid is, blijkt uit het feit dat het bestuur van de Almeerse Brussen Stichting onlangs vier studenten uit het Belgisch-Limburgse Hasselt mocht ontvangen. Deze vier laatstejaarsstudenten, Aline Stevens, Vincent Fernandez, Björn Krouwel en Sepe Siborgs studeren orthopedagogiek aan de Katholieke Hogeschool Limburg.
Voor hun eindwerk moeten ze een project rond brussen organiseren en daarbij onderzoeken hoe de brussenwerking in het buitenland, waaronder Nederland, verloopt. Via Internet kwamen zij in contact met de Almeerse Stichting Brussen.

Deze week was het viertal op rondreis in Nederland en werd een afspraak gemaakt. Bestuur en studenten ontmoetten elkaar op het Almere CS waarna de buitenlandse gasten werden meegenomen naar, hoe kan het ook anders, Tante Truus aan de Grote Markt.
Dit project om mensen met een verstandelijke beperking naar regulier werk te begeleiden viel goed in de smaak bij de studenten
Na een korte kennismakingsronde kwamen ze te weten dat de studenten in opdracht van een organisatie bezig waren om een Brussen activiteit op te starten. Hiervoor waren ze een onderzoek gestart naar soortgelijke initiatieven in Nederland. Ons land blijkt op dit gebied veel verder te zijn dan België.
Na een geanimeerd gesprek, waarbij de bestuursleden vernamen dat het begrip Brus in België nog een taboe blijkt te zijn en de studenten veel aantekeningen maakten van het relaas van de twee bestuursleden én Brussen Geertruida Gehrels en Thomas Struik werden de gasten uitgenodigd een korte rondwandeling door het Stadshart van Almere te maken.

Met verbazing keken de studenten in het Stadshart rond. Ze waren duidelijk onder de indruk van de grootte en het aanbod. Dat bleek wel toen ze tijdens het afscheid aangaven nog even op eigen gelegenheid het Stadshart te gaan bezoeken.
Verdere samenwerking zal voorlopig via mail plaatsvinden. Stichting Brussen Flevoland sluit niet uit dat een tegenbezoek aan Hasselt tot de mogelijkheden behoort.
Provincie:
Tag(s):