donderdag, 18. oktober 2007 - 12:01

BSE-geval in Beers

Beers

Bij een 7-jarige koe op een bedrijf in Beers (provincie Noord Brabant) is Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) geconstateerd. Deze besmetting is het 84e geval in Nederland sinds 1997 en het tweede geval in 2007.

De koe is geboren op 30 september 2000. Het rund heeft op 2 oktober gekalfd en is daarna niet meer in de benen gekomen. Het dier is vervolgens op de boerderij door de dierenarts gedood en op 8 oktober bemonsterd voor onderzoek op BSE. Op 9 oktober 2007 bleek de snelle test positief. Deze uitslag werd dezelfde dag door het CIDC te Lelystad bevestigd.

De koe is geboren en getogen op het bedrijf in Beers. Bij geen van de andere runderen op het bedrijf waar de besmetting is vastgesteld zijn verschijnselen van BSE aangetroffen. Zoals gebruikelijk wordt een onderzoek ingesteld naar het veevoer, met name naar het voer gegeten in de eerste levensmaanden. Alleen de risicodieren zijn geruimd. Dat zijn dieren die in dezelfde tijd als het besmette rund op hetzelfde bedrijf zijn geboren of hetzelfde voer hebben gegeten en de nakomelingen jonger dan twee jaar. Er zijn in totaal 7 risicodieren geruimd op dit bedrijf.
Provincie:
Tag(s):