woensdag, 7. november 2007 - 21:25

Buurtbemiddelaars moeten burenruzies helpen oplossen

Assen

De gemeente Assen is een project voor buurtbemiddeling gestart. Doel van de buurtbemiddeling is om conflicten tussen buren te helpen oplossen. De gemeente is hiervoor op zoek naar vrijwilligers die na een korte opleiding als buurtbemiddelaar aan de slag kunnen. In het project buurtbemiddeling werken politie, maatschappelijk werk, SWA en gemeente samen.

Buurtbemiddelaars zijn vrijwilligers die buren weer met elkaar in gesprek proberen te krijgen. In meer dan 100 Nederlandse steden zijn buurtbemiddelaars met veel succes actief. Buren die na buurtbemiddeling met elkaar praten, blijken de ruzies in negentig procent van de gevallen weer bij te leggen.

Buurtbemiddelaars zijn neutraal en werken onafhankelijk van de gemeente of instellingen. Ze kiezen geen partij. Het enige wat ze doen is mensen met elkaar in contact brengen en vervolgens het gesprek in goede banen leiden. Een buurtbemiddelaar draagt geen oplossingen aan. Uiteindelijk zijn het de buren zelf die het probleem oplossen. Als de buurtbemiddelaars denken dat de buren er zelf niet uitkomen, kunnen ze verwijzen naar een organisatie als het maatschappelijk werk.

Iedereen komt in principe in aanmerking om buurtbemiddelaar worden. Met name luistervaardigheid en uitdrukkingsvaardigheid zijn belangrijk voor de bemiddelaars. Verder moeten buurtbemiddelaars 18 jaar zijn. Een maximumleeftijd en een vereist opleidingsniveau zijn er niet.

Om daadwerkelijk van start te kunnen met buurtbemiddeling in de gemeente Assen zijn ten minste tien vrijwilligers nodig. Zij krijgen na aanmelding een training van vier dagdelen. Na afloop krijgen de deelnemers daarvan een certificaat.
Provincie:
Tag(s):