woensdag, 17. oktober 2007 - 20:16

Campagne tegen kassen en bedrijventerrein

Op zaterdag 20 oktober start Milieudefensie, samen met de bewonersverenigingen Glashard Nee! en Behoud Open Polder, een campagne tegen de aanleg van kassen en een bedrijventerrein in de Oude Prinslandse Polder tussen Stampersgat en Dinteloord. De campagne tegen deze Agro & Food Cluster West-Brabant begint die dag met een enquête onder het winkelend publiek van Dinteloord.

De enquête wordt volgende week in Steenbergen, Halderberge en een deel van Moerdijk huis-aan-huis verspreid. De inwoners van deze gemeenten kunnen daarmee voor het eerst zelf hun mening geven over de dreigende teloorgang van de prachtige Oude Prinslandse Polder.

Komend jaar besluit de provincie Noord-Brabant over de aanleg van het Agro & Food Cluster West-Brabant. Milieudefensie en de bewonersverenigingen Glashard Nee! (Dinteloord) en Behoud Open Polders (Stampersgat) zijn tegen de aanleg van deze 250 hectare glastuinbouw en 120 hectare bedrijventerrein. Zij willen de Oude Prinslandse Polder open en groen houden. Dit kan door een ander economisch beleid te voeren met meer aandacht voor toerisme, recreatie en duurzame landbouw in plaats van glastuinbouw en industrie.

Verdere groei van de glastuinbouw in Noord-Brabant vinden de milieu- en bewonersorganisaties ongewenst. Glastuinbouw ontsiert het landschap en veroorzaakt veel lichtoverlast. Dit is hinderlijk voor mens en dier.
'Bovendien zijn deze kassen en het bedrijventerrein helemaal niet nodig', zegt Willem Verhaak, campagneleider Ruimte en Landschap van Milieudefensie. 'Er is voldoende ruimte beschikbaar of gereserveerd om alle glastuinbouwbedrijven van Noord-Brabant een plek te geven en de gewenste concentratie van verspreide kassen mogelijk te maken. Ook aan nieuwe bedrijventerreinen is geen behoefte. In West-Brabant zijn op dit moment genoeg bedrijventerreinen beschikbaar.'
Provincie:
Tag(s):