dinsdag, 26. juni 2007 - 14:30

Celstraf en tbs voor verkrachting zwakbegaafde vrouw

Amersfoort

Een 23-jarige man is door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden en TBS met dwangverpleging wegens verkrachting van een patiënte in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Amersfoort. De man verbleef ten tijde van het gebeurde eveneens voor behandeling in het centrum.

De rechtbank acht bewezen dat de man in december 2006 tegen de wil van het slachtoffer sex met haar heeft gehad, een zeer ernstige inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht van het slachtoffer. Dit wordt nog versterkt doordat de verkrachting in de gesloten setting van een psychiatrisch centrum plaatsvond.

Omdat de man lijdt aan schizofrenie en zwakbegaafd is, heeft de rechtbank hem sterk verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Deskundigen achten de kans dat de man in herhaling valt groot en adviseerden daarom TBS met dwangverpleging. De rechtbank neemt dit advies over.

De man werd vrijgesproken van aanranding van een andere vrouw, omdat hiervoor het wettig en overtuigend bewijs ontbreekt.
Provincie:
Tag(s):