donderdag, 11. oktober 2007 - 17:14

Chinese ijskunstenaars brengen Wereldwonderen

Eindhoven

Voor de vierde keer is Eindhoven de gastheer van het Nederlands IJssculpturenfestival. Een team van China’s beste ijskunstenaars gaat met behulp van 300.000 kilogram ijs en 400.000 kilogram sneeuw niet alleen de wereldwonderen uit de klassieke oudheid uit ijs en sneeuw optrekken, ook de recent gekozen nieuwe wereldwonderen en enkele Nederlandse wonderen krijgen een plaats in de thermische tent van 2.500 m² op het Fens-terrein in Eindhoven.

Het festival, dat van zaterdag 8 december 2007 tot en met zondag 10 februari 2008 te bezoeken is, is net als vorig jaar de grote trekpleister van ‘Eindhoven Winterstad’, een grootschalig winters evenement in de Eindhovense binnenstad.

Voordat het festival haar deuren opent voor het publiek, zal een team van 40 Chinese ‘carvers’ van 19 november tot en met 7 december dagelijks werken aan de inrichting van een van de grootste ijssculpturenfestivals ter wereld. Tijdens deze periode is de tentoonstelling nog niet toegankelijk voor het publiek!

De kunstenaars zijn afkomstig uit de Harbin. Deze plaats ligt in het noordoosten van China, waar regelmatig Siberische winters voorkomen. De temperatuur daalt dan tot -31,8 Cº. Harbin wordt beschouwd als de bron van sneeuw- en ijsfestivals, want al sinds 1985 wordt hier jaarlijks het Harbin International Snow & Ice Sculpture Festival georganiseerd. De carvers die hieraan meewerken, komen nu voor het eerst naar Eindhoven. Bij het realiseren van de sneeuw- en ijssculpturen maken de kunstenaars gebruik van kettingzagen, gasbranders, strijkijzers, beitels, raspen, slijpers, mesjes en zagen.

Organisator van het vijfde Nederlandse IJssculpturenfestival is het internationale bedrijf Sculpture Events Factory.
Provincie:
Tag(s):