donderdag, 11. oktober 2007 - 17:05

Chinese ijskunstenaars brengen Wereldwonderen naar Eindhoven

Eindhoven

Voor de vierde keer is Eindhoven de gastheer van het Nederlands IJssculpturenfestival. Een team van China’s beste ijskunstenaars gaat met behulp van 300.000 kilogram ijs en 400.000 kilogram sneeuw niet alleen de wereldwonderen uit de klassieke oudheid uit ijs en sneeuw optrekken, ook de recent gekozen nieuwe wereldwonderen en enkele Nederlandse wonderen krijgen een plaats in de thermische tent van 2.500 m² op het Fens-terrein in Eindhoven. Het festival, dat van zaterdag 8 december 2007 tot en met zondag 10 februari 2008 te bezoeken is, is net als vorig jaar de grote trekpleister van ‘Eindhoven Winterstad’, een grootschalig winters evenement in de Eindhovense binnenstad.

Het festival is in drie delen opgesplitst. Bij binnenkomst ontwaren bezoekers meteen een molen. Het eerste deel is namelijk aan enkele Nederlandse architectonische wonderen gewijd, waaronder de fameuze grachtenpanden in Amsterdam. Via de Kolossus van Rhodos bereikt de bezoeker het tweede gedeelte, dat zich richt op de zes andere wereldwonderen uit de klassieke oudheid, de wereld van Alexander de Grote. Hier staat ook de piramide van Cheops, het enige wereldwonder dat de tand des tijds heeft doorstaan. Het laatste deel van de tentoonstelling besteedt aandacht aan de zeven nieuwe wereldwonderen, die dit jaar in het kader van het project ‘New 7 Wonders’, na stemming door 100 miljoen mensen, zijn gekozen. De Chinese Muur, de Taj Mahal en het Colosseum behoren tot deze nieuwe wereldwonderen. Welke klassieke en nieuwe wereldwonderen er nog meer zijn, kan de bezoeker in Eindhoven zelf ontdekken.

Op het Fens-terrein aan de Keizersgracht in Eindhoven wordt op 12 november gestart met het plaatsen van een grote thermische tent. Dit keer is er voor gekozen om de tijdelijke behuizing van de ijssculpturen een meer sfeervolle uitstraling te geven door middel van het gebruik van tenten met puntdaken en pagodes. Op 19 november komen de koelvrachtwagens aan met hun lading reusachtige ijsblokken (ongeveer 2 meter lang, 1 meter breed en 70 centimeter hoog). Deze blokken, die per stuk zo’n 1500 kilo wegen, worden van tevoren in een periode van zo’n vier tot zes weken bij een temperatuur van -30Cº vervaardigd, waardoor het ijs transparant en glashelder is. Na aankomst van de 300.000 kilo ijs vindt het 'stacken' plaats. Hierbij worden de kolossale blokken ijs met behulp van een vorkheftruck op elkaar gestapeld om zo de gewenste hoogte te bereiken.
Behalve ijs wordt ook nog eens 400.000 kilogram sneeuw in de sculpturen verwerkt. De natuurlijke sneeuw wordt ter plekke met een speciale machine gemaakt. Met behulp van een 'snowblower' wordt de sneeuw in de houten mallen geblazen, waardoor massieve blokken sneeuw ontstaan als basis voor de bouw van sneeuwsculpturen.


null Chinese sneeuw- en ijskunstenaars

Voordat het festival zijn deuren opent voor het publiek, zal een team van 40 Chinese ‘carvers’ van 19 november tot en met 7 december dagelijks werken aan de inrichting van een van de grootste ijssculpturenfestivals ter wereld. Tijdens deze periode is de tentoonstelling nog niet toegankelijk voor het publiek!
De kunstenaars zijn afkomstig uit de Harbin. Deze plaats ligt in het noordoosten van China, waar regelmatig Siberische winters voorkomen. De temperatuur daalt dan tot -31,8 Cº. Harbin wordt beschouwd als de bron van sneeuw- en ijsfestivals, want al sinds 1985 wordt hier jaarlijks het Harbin International Snow & Ice Sculpture Festival georganiseerd. De carvers die hieraan meewerken, komen nu voor het eerst naar Eindhoven. Bij het realiseren van de sneeuw- en ijssculpturen maken de kunstenaars gebruik van kettingzagen, gasbranders, strijkijzers, beitels, raspen, slijpers, mesjes en zagen.
Provincie:
Tag(s):