dinsdag, 26. juni 2007 - 21:23

Coevorden zet in op duurzaam en energiezuinig bouwen

Coevorden

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden heeft een energievisie vastgesteld, waarin is weergegeven op welke wijze de bouwplannen in Coevorden duurzamer kunnen worden uitgevoerd. Uit de visie blijkt dat comfortverhoging, kostenbesparing en milieuwinst bij nieuwe bouwplannen samen kunnen gaan. Het college gaat in overleg met de deelnemers in bouwprojecten in Coevorden om deze te bewegen zo energiezuinig mogelijk te bouwen.

Vorig jaar is besloten een energievisie op te laten stellen voor de plannen Bogas, Holwert-Zuid, Binnenvree, de volgende fase van de wijk Ossehaar en de bouw van het nieuwe gemeentehuis. Het is belangrijk dat energiebesparing tijdens het bouw- en renovatieproces wordt toegepast, omdat er door de lange levensduur van woningen en gebouwen de komende tientallen jaren hier geen kansen meer voor zijn.

Voor de eigenaren of huurders kan energiebesparend bouwen zorgen voor lagere maandlasten. Uit de energievisie “Gebouwen en woningen met toekomstwaarde�, welke is opgesteld door DWA uit Rijssen, blijkt namelijk dat dit een gevolg kan zijn als de meerkosten van energiezuinig, comfortabel en gezond bouwen worden doorberekend in de hypotheek of huurprijs. Comfortverhoging gaat dan hand in hand met maandlastenbesparing, energiebesparing en vermindering van CO2-uitstoot. Het concept Passiefhuis, waarbij woningen extra goed geïsoleerd zijn, is het meest gunstig voor de woonlasten.

Voor het nieuw te bouwen gemeentehuis is, zoals inmiddels bekend, gekozen voor het ‘klimaatneutrale’ ontwerp van architectenbureau Rau. De gemeente verwacht daarmee een energiezuinig gebouw met een comfortabel werkklimaat te kunnen realiseren. Voor de commerciële gebouwen verdient, naar verwachting, het concept Lage energielasten zich binnen een periode van 5 jaar weer terug.
Provincie:
Tag(s):