vrijdag, 16. februari 2007 - 14:39

Collectie Henk Schiffmacher in Limburgs Museum

Venlo

In de wereld van de tattoo heeft hij inmiddels de status van legende. Door zijn publieke optredens is hij een Bekende Nederlander geworden. Maar met hem alleen het etiketje tatoeëerder op te plakken, doe je Henk Schiffmacher (Hardewijk 1954) onrecht. Schiffmacher is méér: begenadigd verteller en schrijver, schilder, levenskunstenaar, mediapersoonlijkheid én gepassioneerds collectioneur van voorwerpen die gerelateerd zijn aan tatoeage.

Een representatieve selectie uit zijn vermaarde verzameling is van zaterdag 7 april tot en met zondag 20 mei aanstaande te zien in het Limburgs Museum in Venlo. De tentoonstelling belicht een aantal facetten uit de geschiedenis van de westerse tatoeage. Een thema is bijvoorbeeld de relatie tussen religie en tatoeage. Godsdienstige voorstellingen die al bekend zijn van volksprenten en pelgrimsinsignes, keren terug als tatoeage.

Aandacht is er ook voor de tatoeage als kermisattracties in de negentiende en twintigste eeuw. Interessant is de rol van zeelui in de acceptatie van de tatoeage in Europa en Amerika. Ze brachten de tatoeages mee van hun verre reizen en gaven daarmee een eerste aanzet tot hun populariteit. Met de kamptatoeage wordt een zwarte bladzijde uit de geschiedenis besproken, waarin de tatoeage als markeringsmiddel de efficiëntie van de moordmachine in Auschwitz moest verhogen. Ten slotte komt het verwijderen van tatoeages aan bod, een praktijk die tegenstrijdig is met hun waarde als permanent teken. Zo laten veel Marokkaanse vrouwen in Nederland hun Berbertatoeages verwijderen.
Provincie:
Tag(s):