dinsdag, 28. augustus 2007 - 14:20

Communisten-leider aangehouden in Utrecht

Utrecht

Het Team Internationale Misdrijven van de Nationale Recherche heeft dinsdagmorgen in Utrecht de 68-jarige communistenleider Jose Maria S. aangehouden wegens betrokkenheid bij moordaanslagen op de Filippijnen.

S. is oprichter van de Communistische Partij van de Filippijnen (CPP) en haar gewapende tak, het New People’s Army (NPA), die al jaren een gewapende strijd voert tegen opeenvolgende regeringen in Manilla. De communistenleider wordt er van verdacht vanuit Nederland opdracht te hebben gegeven tot het vermoorden van zijn vroegere medestanders Romulo Kintanar en Arturo Tabara op de Filippijnen.

De Nationale Recherche doorzocht vandaag behalve de woning van S. nog zeven andere adressen in Utrecht en een in Abcoude van zijn medewerkers.

S. woont sinds 1987 in Nederland. Hij vroeg politiek asiel aan, maar dat werd afgewezen. Omdat hem na terugkeer op de Filippijnen gevaar voor zijn leven zou wachten kon hij niet het land uit worden gezet. S. wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Haag
Provincie:
Tag(s):