donderdag, 24. mei 2007 - 11:12

Componistenbuurt laat regenwater voortaan gewoon weglopen

Ede

In de Componistenbuurt van Ede gaat het regenwater straks zoveel mogelijk de grond in en verdwijnt niet langer in het riool. Dit gebeurt onder de noemer ‘duurzaam waterbeheer’, waarbij de gemeente schoon en vuil water zoveel mogelijk gaat scheiden. Regenwater wordt daarbij van de riolering ‘afgekoppeld’.

Schoon regenwater kan namelijk het beste gewoon in de grond zakken. Voor de bewoners van de Componistenbuurt is een afkoppelsubsidie beschikbaar van maximaal € 10,- per vierkante meter dak. Het is voor het eerst dat de gemeente Ede subsidie geeft voor het afkoppelen van daken. Op basis van de ervaring met dit project is een subsidie of een andere regeling eventueel ook mogelijk voor andere delen van Ede. Op 5 juli aanstaande wordt de afkoppelsubsidie behandeld in de gemeenteraad.

Door het afkoppelen raakt de riolering tijdens zware neerslag minder snel overbelast en wordt wateroverlast voorkomen. Bovendien hoeft door het afkoppelen minder water gezuiverd te worden door de rioolwaterzuivering. Huishoudelijk afvalwater blijft natuurlijk wel op het rioolstelsel aangesloten.

Om het regenwater goed weg te laten zakken in de bodem, zal het asfalt in de Componistenbuurt worden vervangen door waterdoorlatende straatstenen. Regenwater dat op de weg valt gaat dan niet langer de rioolput in, maar zakt tussen de speciale bestrating door de bodem in. Verder wil de gemeente de regenpijpen van de aan de straat grenzende woningen afkoppelen van het riool en via een gootje door de tuin naar de straat leiden. Daar kan het water dan tussen de bestrating door wegzakken.

De meeste huizen hebben echter ook een regenpijp aan de achterkant van het huis. Hier is de hulp van de bewoners zelf bij nodig. Ook deze regenpijp kan worden ‘afgekoppeld’, waarna de bewoners het regenwater voortaan in hun eigen tuin opvangen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor zoals de bekende regenton, of opvang in een speciaal infiltratiekratje. De gemeente heeft een speciale adviseur aangesteld die samen met de bewoners bekijkt wat de beste oplossing is.
Provincie:
Tag(s):