vrijdag, 31. augustus 2007 - 16:49

Controle op handheld bellende bestuurders verscherpt

Den Haag

De politie zal vanaf 1 september met behulp van onopvallende motoren stevig gaan controleren op het rijden met een mobiele telefoon in de hand. Het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) heeft de politieregio’s en het KLPD hiervoor deze motoren en extra middelen verstrekt. Dit heeft het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) vrijdag bekendgemaakt

Sinds maart 2002 is het bestuurders van motorvoertuigen verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Jaarlijks worden bijna 120.000 bekeuringen uitgeschreven wegens overtreding van het verbod. Desondanks wordt het verbod nog onvoldoende nageleefd. Daarom hebben het BVOM en de Raad van Hoofdcommissarissen tot deze aanpak besloten.

Ongevallen
De wetgever heeft het rijdend bellen met de telefoon in de hand verboden, omdat het telefoneren de vaardigheid van de bestuurder beperkt en de aandacht van de bestuurder afleidt. Naar schatting gebeuren er per jaar zeshonderd ongevallen met letsel als gevolg van rijdend bellen.

Het verbod geldt voor bestuurders van een motorvoertuig, bromfiets of brommobiel. Handsfree bellen is overigens ook gevaarlijk, maar wel toegestaan, evenals handheld bellen op de fiets.

De hoogte van de bekeuring voor handheld bellen bedraagt 130 euro, voor bestuurders van bromfietsen 90 euro. De politie zal een jaar lang extra letten op bestuurders, die met een telefoon in de hand achter het stuur zitten.

Hiervoor zijn de onopvallende motorfietsen aangeschaft. Deze worden in combinatie met opvallende politievoertuigen ingezet voor de extra controles. Tussentijds zullen de effecten van de extra controles worden geëvalueerd.
Provincie:
Tag(s):