zaterdag, 1. september 2007 - 19:21

Controle op het water levert diverse bonnen op

Amsterdam

Zaterdag 1 september was er een grote controle-actie van opsporingsdiensten op het Amsterdamse Afgesloten IJ. Een 100-tal recreatievaartuigen is gecontroleerd. Er werden diverse bonnen uitgeschreven voor verschillende overtredingen waaronder de rode diesel.

Er werden 15 processen-verbaal uitgeschreven voor het niet dragen van het dodemanskoord en/of het niet kunnen tonen van een identiteit- of vaarbewijs.

Niemand van de gecontroleerde schippers had teveel gedronken. Verder voerde de Belastingdienst 26 gerichte controles uit, waarvan er 12 een vervolg krijgen. Het Agentschap Telecom controleerde 53 schepen, en nam 2 marifoonsets in beslag.

De Douane nam bij 16 vaartuigen een monster van de brandstof, in 3 gevallen bleek er sprake van illegale (rode) gasolie, waarvoor de schipper een naheffing krijgt opgelegd. Aan de actie, die een initiatief was van de Dienst Waterpolitie (KLPD) en het team Water van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland, is door een 95-tal mensen deelgenomen. Er zijn 10 schepen ingezet. Er werd samengewerkt met de Douane, het Agentschap Telecom, de Havendienst Amsterdam, Binnenwaterbeheer Amsterdam, de Belastingdienst, de Dienst Werk & Inkomen, de UWV , de Koninklijke Marechaussee en Rijkswaterstaat.

De meeste aandacht ging uit naar snelle motorboten en sloepen. De schippers van snelle motorboten moeten in het bezit zijn van een vaarbewijs en aan boord van het schip moet een voorgeschreven uitrusting als reddingsvesten en een brandblusser aanwezig zijn. Sloepen zijn de laatste jaren geliefd bij dieven, vandaar dat daar ook extra op is gecontroleerd. Ook met deze controle geeft de Waterpolitie een signaal af aan de recreatievaart om vooral alles aan boord in orde te hebben.
Provincie:
Tag(s):