donderdag, 15. november 2007 - 16:12

Controleactie belwinkels en smartshops

Bergen op Zoom

In het kader van het project Courage is woensdag 14 november 2007 in de ochtend- en middaguren onder regie van de Gemeente Bergen op Zoom een integrale controleactie gehouden. Deelnemers aan de actie waren de afdeling Handhaving van de gemeente, Belastingdienst, Vreemdelingenpolitie en het Courageteam van de politie. Er zijn twee growshops, twee smartshops, vier belwinkels en een bovenwoning gecontroleerd.

Bij een belhuis is 330 gram hennep aangetroffen. De eigenaar van de belwinkel is aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Bij het betreden van het belhuis rende een man de belwinkel uit. Deze is na een korte achtervolging staande gehouden omdat hij zich niet kon legitimeren. Na onderzoek bleek de man illegaal in Nederland te verblijven.

De Vreemdelingenpolitie heeft tijdens de actie in totaal vijf mannen staande gehouden omdat zij zich niet konden legitimeren. Na onderzoek in het politiebureau bleek dat drie van hen rechtmatig in Nederland verblijven. Twee mannen bleken illegaal in Nederland te verblijven. Beiden zijn in bewaring gesteld.

Bij een andere belwinkel bleek er een nieuwe eigenaar te zijn. De vergunning van de oude eigenaar zal worden ingetrokken. De nieuwe eigenaar moet een vergunning aanvragen en zijn belwinkel gesloten houden totdat de vergunning is verleend.

Bij een smartshop werd reclame gemaakt voor een hennepsoort. Dit is strafbaar gesteld in de Opiumwet. Het reclamebord is in beslaggenomen. Tegen de eigenaar van de smartshop wordt proces-verbaal opgemaakt. Tevens werd in deze smartshop een werknemer aangetroffen die nog een flinke boete open had staan. Deze boete is ter plaatse betaald.

Bij een bovenwoning zal nader onderzoek plaatsvinden omdat hier vermoedelijk sprake is van illegale kamerverhuur.
Provincie:
Tag(s):