donderdag, 28. juni 2007 - 8:16

Convenant Alders door Aalsmeer afgewezen

Aalsmeer

De gemeente Aalsmeer gaat niet akkoord met het convenant dat door de Alders is opgesteld over de toekomst van Schiphol tot 2010. Schiphol krijgt de gewenste ruimte om te groeien tot 480.000 vluchten - terwijl de huidige ruimte op de Aalsmeerbaan in de zuidelijke regio nog niet eens is gebruikt - maar de omliggende gemeenten krijgen niet de hinderbeperking die daar volgens hen bij hoort.

Wethouder Fransen liet in een persbericht weten dat Aalsmeer geen voordeel heeft bij het convenant Hinderbeperking van de luchthaven.

Het gaat om een groei van 60.000 vluchten per jaar, zonder dat daar extra hinderbeperkende maatregelen voor de Zuidelijk Regio (Aalsmeer, Amstelveen en Uithoorn) bij worden vastgelegd. Daarbij komt nog de dreiging van extra vluchten boven Aalsmeer als gevolg van de door Schiphol gewenste Pilot 1.

De fout die gemaakt wordt is dat er geen verschil is aangebracht tussen bijvoorbeeld een gehinderde in Castricum en een gehinderde in Aalsmeer. Beide hebben last van het vliegverkeer maar absoluut niet in dezelfde mate. Volgens de wethouder is het onmogelijk om van Aalsmeer te verwachten akkoord te gaan met het convenant.

Ondanks de teleurstelling over het geheel zijn er toch ook enkele positieve punten in het advies van Alders te vinden. Zo komen er een Taskforce Zuidelijke Regio, waarin het probleem en oplossingen voor de zuidelijke regio specifiek bekeken gaat worden, en een analyse van het aantal en de soort vluchten die Schiphol nodig heeft om zijn Mainportfunctie goed vorm te kunnen geven.

Naar verwachting zou deze analyse kunnen leiden tot de uitplaatsing van circa 100.000 vluchten naar andere vliegvelden zoals bijvoorbeeld Lelystad.
Provincie:
Tag(s):