zondag, 2. september 2007 - 19:38

Corso kent recorddrukte en verrassende winnaar

Zundert

De 66e editie van het Zundertse corso, dat vanmiddag door de straten trok, brak records. Er stonden files op alle invalswegen naar Zundert en op de snelwegen. Het file-journaal adviseerde de corsobezoeker alternatieve afslagen te gebruiken. Buurtschap Stuivezand, een kleine buitenbuurt, won het corso verrassend met MCE (Manually Controlled Elephant).

Het was voor het laatst in 1975 dat Stuivezand het corso won. Stuivezand is een kleine buitenbuurt met een beperkt aantal gezinnen, die het de laatste jaren moeilijk had en qua prijs vaak in de onderste regionen terechtkwam.

Nieuwe ontwerpers Jeroen Boot, de Belg Bart Goetschalckx (afkomstig van het corso van Loenhout) en de zeventienjarige Ben Vriends zorgden met MCE voor dé verrassing van het corso. De olifant van Stuivezand was een kruising tussen mens en machine. Alles bewoog, poten, de kop, de slurf. Voor het nieuwe concept kreeg Stuiveznad niet alleen de eerste prijs van de vakjury, maar ook de Gustaaf Hoppenbrouwers vernieuwingsprijs.

Bijzonder was dat Stuivezand de eerste wagen in de optocht was (na de deelname van buurtschap Rijsbergen, die buiten mededinging meedeed). Omdat de uitslag tijdens de optocht bekend wordt gemaakt, was de eerste prijs direct bekend, iets wat nooit eerder in het corso is voortgekomen.

De organisatie toonde zich uitermate tevreden met de uitstekende weersomstandigheden en het recordaantal bezoekers. Cijfers zijn vanwege de hectiek nog niet bekend, maar de drukte was ongekend. De promotiestunt van het Rubens-tableau op de Groenplaats in Antwerpen, een maand geleden, zal daar mede debet aan geweest zijn. Daarnaast trok de stoet vlekkeloos, zonder oponthoud.

Tweede werd buurtschap Veldstraat met ‘Vissenkom’, van de debuterende ontwerper Erwin Braspenning. De publieksprijs ging naar Klein-Zunderste Heikant met hun 130 figuranten op het Spaanse galjoen ‘Dentro el Brezal’.
Provincie:
Tag(s):