dinsdag, 27. november 2007 - 22:13

CSKA klungelt en gunt zwak PSV de benodigde overwinning

(Elfvoetbal) PSV speelt na de winter in ieder geval in de UEFA Cup. De Eindhovenaren wonnen in een barslechte wedstrijd met 1-0 bij een onthoofd CSKA Moskou en de derde plaats in de poule kan hen niet meer ontgaan. De roodwitten kunnen zelfs nog op tien punten in de Champions League komen en daardoor blijft de achtste finale op het kampioenenbal in zicht.

Interim-trainer Jan Wouters startte met een verrassende basisopstelling. Alcides, Carlos Salcido, Champions League-debutant Slobodan Rajkovic en Mike Zonneveld begonnen in de verdediging, Edison Mendéz, Ibrahim Afellay, Dirk Marcellis en Otman Bakkal vormden het middenveld en Jefferson Farfán en Danko Lazovic moesten voorin voor gevaar zorgen. Kenneth Perez, Jason Culina, Ismail Aissati, Jan Kromkamp en Danny Koevermans namen plaats op de bank.

Ook CSKA had wat veranderingen doorgevoerd, zij het noodgedwongen. De drie Braziliaanse spelmakers van de thuisploeg deden om een opvallende reden niet mee. Trainer Gazzaev weigerde de te laat uit Brazilië teruggekomen Vagner Love op te stellen en zijn landgenoten Jo en Carvalho toonden zich solidair met hun ploegmaat. Zij besloten zich uit de basis terug te trekken. Een enorme aderlating voor de Russen, die voor de doelpuntenproductie bijna volledig afhankelijk zijn van het drietal.

In de beginfase van de wedstrijd bleek CSKA zich echter allerminst zwak of onthoofd te voelen. De eerste kansen waren voor de Russen. PSV leek nerveus en bakte er niet veel van. De slechte staat van het veld en de veel te gemakkelijk fluitende scheidsrechter Mejuto Gonzalez hielpen daar zeker ook aan mee.

Na 39 minuten kwamen de bezoekers desalniettemin op voorsprong. Afellay stuurde Marcellis weg, die een prima voorzet afleverde. Ignashevitch veranderde de bal dermate van richting, dat Farfán de bal in een leeg doel kon koppen. Doelman Akinfeev was namelijk al uitgelopen: 0-1.

In de tweede helft werd een zwaar offensief verwacht, maar CSKA bleek zonder de tandem voorin tanden- en radeloos. Omdat PSV daar niets tegenover kon/wilde zetten, zakte het peil van de wedstrijd naar een bedenkelijk niveau. Lazovic had het duel in de 69ste minuut kunnen beslissen, maar de spits speelde de bal bij één van de spaarzame uitvallen van de Eindhovenaren knullig ver voor zich uit. Zodoende kon hem de voet nog dwars gezet worden.

Ook de normaal gesproken zo betrouwbare doelman Gomes kon zich niet aan het erbarmelijke spel onttrekken. De goalie dook in de 80ste minuut onder een corner door en Rahimic had de bal vrij voor het inkoppen. De Bosniër was echter zo verrast door het cadeautje, dat hij pardoes over mikte.

Na het inbrengen van Culina, Koevermans en Perez kreeg CSKA nog twee reuzenkansen toen Zhirkov een bal keihard voorlangs schoot en Valeriy Berezutsky op Gomes kopte, maar doelpunten vielen er niet meer. De Russen zijn zodoende uitgeschakeld in Europa en trainer Gazzaev zal zich nog moeten verantwoorden voor het niet laten spelen van zijn vruchtbare drietal.

PSV staat inmiddels op 7 punten en heeft in ieder geval al UEFA Cup-voetbal op zak voor na de winterstop. Bij winst op Internazionale over twee weken in het Philips Stadion zou een plaats in de achtste finale in de Champions League zelfs nog tot de mogelijkheden kunnen behoren.