woensdag, 29. augustus 2007 - 20:15

Cultuurfestival: de stad viert Oud & Nieuw

Bergen op Zoom

Muziek in monumenten, ballonnen uit een monumentale fabrieksschoorsteen en vaandelzwaaien en boogschieten voor de jeugd. Voor het tweede achtereenvolgende jaar viert Bergen op Zoom van 6 tot en met 9 september Oud en Nieuw, een festival vol historische en moderne cultuur.

Het weekend begint met een lezing op donderdagavond over ‘Nieuwe monumenten en de Geverfde Stad’. Wie wist dat Bergen op Zoom medio twintigste eeuw bekend stond als ‘de stad met de witte gevels’? En dat er in deze stad nog tal van bijzondere bouwstijlen zijn terug te vinden? Een architectuurroute leidt langs tal van gebouwen met namen als ‘de Mariahoek’ en ‘de drie Gezusters’ van de hand van de Bergse architect Cees van Genk. Achter ieder pand schuilt een mooie anekdote.

Zaterdag en zondag zijn open monumentendagen. Diverse wandelingen voeren langs de vele monumenten die Bergen op Zoom rijk is. In een groot aantal monumenten zijn activiteiten.

Tijdens Nationale Orgeldag is zaterdag in verschillende kerken orgelmuziek te horen. In de Gertrudiskerk kunnen liefhebbers zelfs hun talent beproeven op het monumentale Ibachorgel. Op zondag is er nog meer live muziek, in monumenten als de synagoge, de tot theater getransformeerde Maagdkerk en Het Markiezenhof. Tussen de optredens door vertellen gidsen over de historie van de monumenten.

De Grote Markt is zaterdag het decor voor een culturele uitmarkt, waar tal van verenigingen en organisaties zich presenteren. Zo zijn er zijn stands en optredens van muziek-, theater- en dansgroepen. In het project ‘O Attachments’ van het Centrum voor Beeldende Kunst en Vormgeving West-Brabant kregen kunstenaars de opdracht hedendaagse kunst als attachment te combineren met cultureel erfgoed.

Een van de winnende ideeën was het uitstoten van ballonnen uit een monumentale fabrieksschoorsteen. Dit idee wordt zaterdag uitgevoerd. Vanuit de schoorsteen van alcoholproducent Nedalco vliegen kleurige ballonnen de lucht in. Kunst en Sociëteit Arsis geeft de aftrap van hun project Zichtlijnen met een installatie in De Maagd en een Kunst- en Cultuurroute.

In het kader van het Nationaal Jaar van de Molen leidt zaterdag en zondag vanaf Toerisme Bergen op Zoom de Molenfietsroute langs de molens in de omgeving van Bergen op Zoom. De molens hebben hun deuren opengesteld voor publiek. Zondag kan de jeugd actief aan de slag met een stukje historie. Het Gilde Sint Sebastiaan verzorgt op het Ravelijn, een oud vestingwerk, een jongeren doedag met boogschieten en vaandelzwaaien. Zaterdag zijn er hier ook al demonstraties en rondleidingen.
Provincie:
Tag(s):