donderdag, 18. oktober 2007 - 17:24

CWZ bevriest niertumor

Nijmegen

In het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen is bij een patiënt een niertumor vernietigd door het aangetaste weefsel te bevriezen. De patiënt die deze nieuwe vorm van cryotherapie onderging, maakt het goed.

Het CWZ is het eerste ziekenhuis in Oost-Nederland en het vierde in Nederland waar de betreffende behandeling mogelijk is.

Bij de ingreep wordt de tumor via een kijkoperatie in beeld gebracht, waarna het bevriezingsprocedé onder direct zicht kan plaatsvinden. Volgens de betrokken urologen, H. Vergunst en J.P. van Basten, is de techniek vooral geschikt voor mensen met nog maar een zeer beperkte nierfunctie of met slechts één (werkende) nier. Als in de nier een tumor zit van minder dan vier centimeter is het bevriezen van het aangetaste gedeelte een optie. De rest van het orgaan blijft zo behouden. Zonder cryotherapie zou de nier moeten worden verwijderd. Voor de patiënt zou dat een ingrijpende verandering betekenen: het begin van een leven als dialysepatiënt.

De eerste patiënt onderging de behandeling op 12 oktober jl. Morgen, vrijdag 19 oktober, wordt de ingreep voor de tweede keer uitgevoerd. In 2006 had het CWZ een landelijke primeur met cryotherapie bij prostaatkanker.
Provincie:
Tag(s):